Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kohti suurlukiota mennään

Hämeenlinnan lukioasia on vielä kerran esillä lasten ja nuorten lautakunnassa (lanulassa) ensi viikolla, vaikka lautakunta päätti asiasta jo kesäkuussa. Näyttää kuitenkin siltä, ettei suurlukiopäätös eivätkä muutkaan kouluverkkoon liittyvät suunnitelmat ole muuttumassa.

Asiaa käsitellään vielä kerran, koska kaupunginhallitus päätti syyskuun lopulla palauttaa asian takaisin lautakunnalle. Palautukseen oli syynä Kaurialan ja Lyseon lukioiden rehtorien kirje, jossa he esittivät oman palveluverkkoselvityksensä. Tilaajapäällikkö Antti Karrimaa on käynyt rehtorien ehdotuksen ja sen perustelut kohta kohdalta läpi ja vastannut niihin kirjallisesti. Karrimaan mielestä rehtorien ehdotus ei ole toteuttamiskelpoinen. Siksi hän esittää, ettei tähänastiseen valmisteluun tule muutoksia.

Rehtorit Tuomo Iltanen ja Pieta Tukkimäki-Hildén esittävät, että kantakaupungin lukiot pysyisivät nykyisissä rakennuksissaan. Lukiomuutosten sijaan kouluverkkoa uudistettaisiin uusien yhtenäiskoulujen avulla.

Hämeenlinnaan tulisi rehtoreitten mielestä perustaa kaksi uutta yhtenäiskoulua, joihin tulisi sekä ylä- että ala-asteet. Toinen yhtenäiskoulu tulisi sijoittaa Myllymäen kampukselle, ja sinne menisivät Kaurialan yläkoulun ja Myllymäen alakoulun oppilaat. Toinen uusi yhtenäiskoulu tulisi rehtorien mielestä rakentaa Hämeenlinnassa joko Kirkonkulman koulun, Ruununmyllyn koulun tai janakkalalaisen Harvialan koulun yhteyteen. Viime mainitussa vaihtoehdossa rakentaminen tehtäisiin yhteistyössä Janakkalan kunnan kanssa.

Rehtorien esitys tarkoittaisi, että kaikki kantakaupungin yläkoulut poistuvat, sillä yläastetta opiskeltaisiin enää vain yhtenäiskouluissa. Jo aiemmin on päätetty, että Ahveniston yläkoulu lopetetaan, ja Ahveniston oppilaat siirretään tulevaan Nummen yhtenäiskouluun. Hätilässä, Hauholla ja Kalvolassa on jo nyt yhtenäiskoulut.

Rehtorit perustelevat malliaan muun muassa sillä, että yhtenäiskoulussa kaikkien hämeenlinnalaisten lasten peruskoulu kulkisi yhdenvertaisesti. Karrimaa vastaa, että kantakaupungissa on kuitenkin useita alakouluja. Karrimaa arvioi , että yhtenäiskouluun tarvittaisiin noin 6 500 neliön tilat yläkoululaisia varten. Sellainen lisärakentaminen ei nykyisessä kaavatilanteessa ole mahdollista sen kummemmin Ruununmyllyn kuin Kirkonkulman koulun tontillekaan. Ruununmyllylle tarvittaisiin kaavamuutos, Kirkonkulmalla ei auttaisi sekään, koska koulun yhteydessä ei ole rakentamiskelpoista maata.

Harvialan koulu -vaihtoehtoa Karrimaa ei edes käsittele vastauksessaan.

Investointikustannuksiin tulisivat rakentamisen lisäksi myös lisämaan hankinta – tosin Ruununmyllyn koulun yhteydestä sitä ei ilmeisesti ole saatavilla. Kirkonkulmalla jouduttaisiin myös tekemään katujärjestelyjä noin kahden kilometrin matkalle, mikä toisi noin kahden miljoonan euron lisäkustannukset.

Lanula kokoontuu ensi tiistaina. Lopullisesti kouluverkosta ja investoinneista päättää kaupunginvaltuusto marraskuisessa budjettikokouksessaan. (HäSa) Kouluverkosta keskustellaan Kaupunki järjestää Hämeenlinnan kouluverkkoa koskevan yleisötilaisuuden Raatihuoneen juhlasalissa keskiviikkona 21.10. kello 17. Tilaisuudessa keskustellaan kantakaupungin yläkouluverkkoratkaisusta ja sen vaikutuksista kaupungin lukioverkkoon.