Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen parhaat soitinrakentajat Turengissa

Lähes 30 soittimien huippurakentajaa kokoontuu sunnuntaina Turengin asemalla viidettä kertaa järjestettävään Turenki Tonefest -tapahtumaan.

Paikalla on soitin- ja vahvistinrakentamisen käsityöläisiä Suomesta ja Virosta. Hämeenlinnan seudulta osaamistaan ovat esittelemässä mm. Mad Professor -pedaalit, rumpuvalmistaja Kumu ja kitaravalmistaja Finlandia Instruments. Turengin asemalle tapahtuma onkin pesiytynyt vahvan paikallisen osaamisen vuoksi, levy-yhtiö Turenki Recordsin nimissä tapahtumaa järjestävä Harri Koski kertoo.

– Aivan lähietäisyydellä on puolenkymmentä kovaa alan yritystä. Lisäksi Turengin asema on paikkana hyvä, sillä saamme jaettua akustiset ja sähköiset kitarat sekä rummut omiin huoneisiinsa.

Koski on kiertänyt soittimiaan markkinoidessaan kymmeniä messuja ulkomailla. Hän sanoo, että suomalaiset soitinrakentajat tunnetaan jo hyvin, vaikka Suomesta ei olekaan polkaissut jokaisen Smoke on the Water -renkuttajan tuntemaa Marshallin kaltaista jättibrändiä.

– Suomalaiset kitaranvalmistajat ovat hyvin tarkkaan erikoistuneet omaan tyyliinsä, eivätkä varsinaisesti kilpaile maailmalla keskenään. Meiltä löytyy esimerkiksi pelkästään mustalaisjazz-kitaroihin erikoistunut valmistaja!

Suomalaisesta osaamisesta Koski kiittää Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitosta.

– Sieltä tulee jatkuvasti hyviä rakentajia, joiden osaamista muusikot arvostavat. Vaikka ei olisi muusikko, tapahtumaan kannattaa tulla katsomaan miten taidokkaasti puuta on käsitelty soittimia rakentaessa, Koski kehottaa. Tekniikka kehittyy jatkuvasti, mutta Kosken mukaan soitinrakentamisessa uudet materiaalit tai tekniset vempeleet eivät ole se, mitä vaikkapa hyvältä kitaralta läheskään aina halutaan.

– Kitaran ja rumpujen soundi-ihanteet periytyvät yhä The Beatlesin ja Led Zeppelinin ajoilta. Nyt monet alan toimijat ovat entistä erikoistuneempia. Löytyy firmoja jotka tekevät täydellisiä otenauhoja tai virittimiä.

Entistä parempia nykyisistä käsityönä tehdyistä soittimista Kosken mukaan tekee tasalaatuisuus.

– Aikoinaan tehtiin todella hyviä soittimia ja maanantaieriä. Käsityönä tehdyn soittimen hankkiessa saa käyttöönsä varmasti aina huippuyksilön. Hyvästä soittimesta voi kuitenkin tehdä aina paremman.

– Käsityönä tehdyn kitaran parantaminen on vähän kuin kilpa-auton viritystä. Kun mennään tietyn tason yli, ne viimeiset hevosvoimat ovat kalliita eikä moni tee niillä ikinä mitään. Messut Turenki Tonefest Turengin asemalla (Asematie) su 18.10 kello 10.30-18. Messuja edeltää klubi-ilta tänään lauantaina kello 20.