Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ortodoksit saavat uuden kirkon

Vuosikymmenten odotuksen jälkeen Hämeenlinnan ortodoksit ovat saamassa ensimmäisen oikean kirkkonsa.

Yli 50 vuotta sitten valmistuneesta koruttomasta Kaurialan kirkosta ortodoksit eivät ole pitäneet koskaan. Sädesienen saastuttama rakennus on saanut vihdoin purkuluvan ja sen paikalle rakennetaan kokonaan uusi kirkko.

Isä Markuksen eli Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherran Markku Aroman mukaan museoviraston ja elyn päät käänsi se, että uudesta rakennuksesta tulee ortodoksien toimintakeskus. Pelkälle kirkolle olisi tuskin purkulupaa saatu.

Varsinaisen kirkon lisäksi rakennukseen tulee kirkkoherranvirasto ja kipeästi kaivattu seurakuntasali. Neliöitä uuteen kirkkoon tulee vähän nykyistä enemmän.

– Toivon, että saamme kaikki tarvittavat luvat nopeasti ja että kirkkoa päästään purkamaan pian pääsiäisen jälkeen, Isä Markus sanoo. Uuden kirkon rakentaminen maksaa 1,5 miljoonaa euroa. Vuosia kestäneestä jahkailusta on ollut se hyvä puoli, että urakkaan tarvittavat rahat ovat jo valmiina. Sisustusta varten perustettiin kolme vuotta sitten Pyhä syke-yhdistys, organisoimaan varainkeruuta.

Isä Markus sanoo olevansa onnellinen, kun Hämeenlinnaan tulee oikea ortodoksikirkko. Sipulikupolissa olisi Kristus-viiniköynnös, joka on kirkon vanhimpia symboleja.

– Sellaisia ei juuri Länsi-Euroopassa ole. Se olisi jotain ainutlaatuista, jota tultaisiin katsomaan Hämeenlinnaan kauempaakin, Isä Markus painottaa.

Nykyisen kirkon on pelastanut sen tunnelmalliset sisätilat. Ikoneita on ortodoksien Rantakadun kirkosta ja vanhasta venäläisestä sotilaskirkosta. Kirkon funkkikseksi kutsuttu ja pelkistetty ulkokuori on hyvin kaukana ortodoksien perinteisestä kirkkoarkkitehtuurista.

– Kirkon suunnitellut arkkitehti Mika Erno tuli kerran kirkkoon ja pahoitteli, että hänen piti suunnitella tällainen rakennus rahapulan takia, Isä Markus muistelee. Paloasemaksi ristitty kirkko on Isä Markuksen mielestä täyttänyt tehtävänsä. Seurakunta suunnitteli pitkään suurta remonttia kirkkoon, mutta se olisi tullut lopulta uuden rakentamista kalliimmaksi. Sitten löytyi hometta ja suunnitelmat haudattiin.

Yhtenä vaihtoehtona hellittiin pitkään ajatusta entisen ortodoksisen sotilaskirkon eli nykyisen Kumppanuustalon palauttamista kirkoksi.

– Se oli tuhoon tuomittu ajatus, sillä eihän tuhannen jäsenen seurakunnalla olisi ollut mahdollisuuksia ylläpitää noin suurta rakennusta., Isä Markus puuskahtaa. Kun Museovirasto ja Ely päättivät elokuussa, että kirkon voi purkaa, huokasi Isä Markus helpotuksesta.

– Sitä en tiedä, ehdinkö itse työskennellä uudessa kirkossa, sillä olen jäämässä eläkkeelle vuonna 2017.

Isä Markus toivoo, että purkaminen alkaisi jo pääsiäisen jälkeen ja uutta kirkkoa alettaisiin rakentaa saman tien.

Kirkko on Vanhan hautausmaan vieressä, joka on suojeltu muinaisjäännöksenä. Isä Markus epäilee, ettei kirkon tontilla ole enää mitään kaivettavaa. Muutama vuosi sitten kirkon ympärille tehtiin salaojitus ja tuolloin myös puhdistettiin saastunut maa.

– On siinä aidan vieressä metrin levyinen kaistale, jota voi kaivaa, mutta turhaa se on, Isä Markus naurahtaa. HäSa