Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kenen vuokralaiseksi museo menee?

Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo muuttaa Linnanniemeltä ydinkeskustaan Skogsterin taloon. Kenen vuokralaiseksi museo menee, museonjohtaja Tuulia Tuomi?

– Museohan on aina Linnan Tilapalveluiden vuokralainen, mutta rakennuksen omistaa Tawastia Group. Kaikki kaupungin kiinteistöt kulkevat Linnan Tilapalveluiden kautta. Ovatko Linnanniemen tilat Senaatti-kiinteistöjen?

– Ovat. Siinä kuvio on sellainen, että koska Senaatti-kiinteistöt voi vuokrata tiloja ainoastaan valtion yksiköille, niin Museovirasto on vuokrannut ne tilat Senaatti-kiinteistöiltä ja edelleen Linnan Tilapalveluille ja Linnan Tilapalvelut edelleen museolle. Onko vuokra Skogsterin talossa halvempi kuin Linnanniemellä?

– En voi oikeastaan vielä kommentoida sitä, koska lopullinen vuokra ei ole vielä meidän tiedossamme. Siitä käydään vielä neuvotteluja, koska rakennuksen omistaja tekee tiloihin museotoiminnan tarvitsemia teknisiä muutoksia valvontalaitteita varten. Meidän vuokratasomme pysyy samana, eli se ei ole olennaisesti muuttumassa. Eli suuria säästöjä ei muutosta synny?

– Suuria säästöjä ei kerry suoranaisesti, mutta se taso, mitä Linnanniemen tilojen vuokratasokehityksessä olisi tulevina vuosina tapahtunut, niin siihen nähden säästöt ovat huomattavat. Mitä tarkoitat tällä?

– En tiedä kuinka paljon voin sitä avata, mutta Linnanniemen vuokrien kehitys olisi tulevaisuudessa ollut sellainen, että meidän ei olisi ollut mahdollisuus niitä tiloja käyttää. Olisiko museon toiminta loppunut, jos korvaavia tiloja ei olisi löytynyt?

– Näin voidaan ajatella. Hämeen Sanomien mielipidesivuilla todettiin 9.10., että koska museot oli keskitetty Linnanniemelle yhteen paikkaan, synergiaetu oli kiistaton niin kävijämäärissä kuin kustannuksissakin. Miten kommentoit tätä väitettä?

– En ole tuosta ollenkaan samaa mieltä! Tosiasia on se, että kaupunkilaiset eivät museon palveluita Linnanniemeltä koskaan löytäneet 15 vuodessa. Siitä on hyvänä esimerkkinä se, että jos järjestimme luennon Linnanniemellä historiallisessa museossa, luentoa tuli kuuntelemaan kolme ihmistä. Jos järjestimme sen Wetterin auditoriossa, sinne tuli kuuntelemaan 130.

– En näe, että kustannuksissa olisi ollut synergiaetuja kuin markkinoinnissa ja tiedotuksessa. Koska avaatte uusissa tiloissa? – Tavoitteena on saada maalis-huhtikuussa asiakaspalvelupiste auki. Perusnäyttely on tarkoitus saada auki katutasoon touko-kesäkuussa. HÄSA