Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sotatanner opettaa Riihimäellä

Sotilasambulanssista kannetaan paareilla verta valuvaa ja sekavaa potilasta Riihimäen varuskunnan entiseen lämpövoimalaan. Sisältä löytyy ensiapupoliklinikka, jolla sotilaslääkärit alkavat hoitaa kolarissa loukkaantunutta.

Toista potilasta hoidetaan ensiapuklinikalla, toista taas ambulanssissa. Ambulanssi tuntuu kiitävän tiellä, maisemat kiitävät seinillä ohi, siniset valot vilkkuvat, hälytysääni ujeltaa ja potilas valittaa.

Onnettomuus kuuluu lääkintäreserviupseerikurssin simulaatiokoulutukseen, jossa harjoitellaan ensihoidon antamista kenttäolosuhteissa.

Riihimäellä koulutetaan kaikki varusmiespalveluksessa olevat lääkärikoulutuksen saaneet lääkintä-RUK:laiset.

RIIHIMÄEN VARUSKUNNASSA on Puolustusvoimien lääketieteen simulaatiokeskus, jossa voidaan kouluttaa lääkäreitä ja ensihoitohenkilökuntaa todenmukaisissa poikkeusolojen olosuhteissa.

Keskus siirrettiin lakkautetusta Lahden varuskunnasta Riihimäelle, jonne yksikköä varten rakennettiin kaksi noin sadan neliön simulaatiotilaa, hankittiin lisävälineistöä ja nukkeja. Koko henkilöstö siirtyi myös Riihimäelle.

SIMULAATTORIN tekee ainutlaatuiseksi sen kyky simuloida poikkeusolo- ja katastrofilääkintää. Se mahdollistaa erityisesti kenttäolosuhteiden luomisen sekä simulaatiovälineistön kuljettamisen tarvittaessa koulutuspaikalle.

Sotatantereen kaoottisten olojen simuloinnin avulla koulutetaan esimerkiksi kriisinhallintatehtäviin valmistautuvaa lääkintähenkilöstöä kahden viikon ajan ennen kentälle lähtöä.

– Muitakin lääketieteen simulaatiokeskuksia on eri puolilla Suomea, mutta niissä simuloidaan pääasiassa sisätiloissa tapahtuvaa hoitoa. Meillä simuloidaan kenttälääkintää ja poikkeusoloja, kuten katastrofi- ja suuronnettomuustilanteita, lääkintämajuri, erityisasiantuntijayksikön johtaja Jari Autti kertoo.

KAKSI ERILLISTÄ, eri rakennuksissa sijaitsevaa simulaatiotilaa ovat muunneltavissa teatteritekniikan avulla yhtä hyvin vaikka taistelukentäksi kuin terveyskeskuksen ensiapupoliklinikaksi.

Rutiinia ja aitoa tuntumaa hoitotilanteeseen saadaan kuuden ensihoitonuken avulla. Niillä voidaan simuloida monenlaisia vammoja ja sairaskohtauksia. Nukelle voidaan simuloida sydämen syke, verenpaine ja hengitys. Se myös puhuu ja valittaa, vuotaa verta, kyyneliä ja jopa kuolaa.

Hoitajat voivat kokeilla nuken pulssia ranteesta ja kaulalta, kuunnella hengitystä, antaa pistoksia, elvyttää ja seurata elintoimintojen muuttuvia mittauslukemia monitorilta.

– Näin päästään harjoittelemaan aidon oloisissa ja vaativissa olosuhteissa vammojen ensihoitoa ja tilanteen johtamista, kertoo Jari Autti.

ENSIHOIDON ylilääkäri Juha Kuosmanen kertoo simulaatiokoulutukseen otettavan jo lääkäriksi valmistuneita varusmiehiä, joista Puolustusvoimat kouluttaa reserviin johtajakoulutuksen saaneita lääkäreitä.

Reserviin koulutetut lääkintäupseerit pitävät kenttälääkinnän johtotaitojaan yllä kertausharjoituksissa, joihin sisältyy simulaatiokoulutusta.

Riihimäen varuskunnan simulaattoria käytetään myös esimerkiksi HUS:n sekä Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin ensihoitohenkilöstön koulutukseen.