Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjoismainen yhteistyö on taas tapetilla

Valtiotieteiden tohtorin Pekka Visurin mukaan turvallisuuspolitiikalla on ensisijaisesti pyrittävä vähentämään todennäköisyyttä joutua mukaan kansainvälisiin kriiseihin.

Visuri puhui Hämeenlinnan Pohjola-Norden-yhdistyksen 70-vuotisjuhlassa Raatihuoneella sunnuntaina.

– Pohjoismaiden puolustusyhteistyö on meille hyvin luontaista muunmuassa maantieteellisestä sijainnista sekä kulttuurin yhtenäisyydestä johtuen.

Visurin mukaan Suomen kannalta olennaista on edistää Itämeren alueen pysymistä rauhallisena.

– Tähän on mahdollisuuksia sekä ulkopolitiikan keinoin että omasta puolustuskyvystämme huolehtimalla. Puolustuskykyä täydennetään yhteistyöllä Ruotsin kanssa, Visuri sanoo.

PUHEESSAAN Visuri korosti sitä, että Suomen pitäisi kyetä vakuuttaman ulkomaiset tarkkailijat siitä, ettemme anna alueitamme käytettäväksi hyökkäyksissä naapurimaitamme vastaan. Historiassa Suomen alueita on käytetty esimerkiksi Saksan hyökätessä Neuvostoliittoon.

Vakuuttaminen edellyttää Visurin mukaan aktiivisten ulkopoliittisten toimien lisäksi huolehtimista alueloukkausten torjuntakyvystä ja oman alueen valvonnasta.

Viime kädessä vakuuttaminen edellyttää myös valmiutta maan puolustamiseen hyökkäyksiä vastaan.

HÄMEENLINNAN Pohjola-Nordenin puheenjohtaja Sari Rautio muistuttaa, että sivistyneiden pohjoismaisten hyvinvointivaltioiden yhteistyö on turvallisuuspolitiikkaa parhaimmillaan.

– Pohjoismaiden välinen yhteistyö jäi vähemmälle huomiolle EU:n perustamisen jälkeen. Nyt se kuitenkin elää uutta renessanssiaan.

Hämeenlinnan Pohjola-Norden-yhdistyksen juhlavuoden teemaksi oli valittu yhteistyö. Aiheen ajankohtaisuus on vahvistunut vuoden mittaan.

Pohjoismaista puolustusyhteistyötä oli juhlassa kommentoimassa myös eversti Pekka Järvi. Vaikka Suomen asemaa leimaa usein itänaapurimme Venäjä, on Järven mukaan yhteistyö Ruotsin kanssa ollut aina meille luontaista.

– Vaikka Suomi tekeekin yhteistyötä Ruotsin kanssa, on syytä muistaa, ettei kyseessä ole puolustusliitto. Yhdessä toimiminen on myös kustannustehokasta, Järvi muistuttaa.

POHJOISMAIDEN kesken yhteistyötä on tehty jo pitkään. Visurin mukaan yhteistyötä ovat vaikeuttaneet eriävät kokemukset historiasta.

– Suomen luontainen sotilaspoliittinen kumppani on Ruotsi. Voidaan silti pitää epätodennäköisenä, että Ruotsi luopuisi 200-vuotisesta puolueettomuusperinteestään.

Rautio ja Visuri muistuttivat molemmat siitä, että Euroopan unioni on rauhan liitto. Visurin mielestä EU-maiden tulee huolehtia omista eduistaan ja turvallisuudestaan.

EU:n lisäksi Suomi on osa Ruotsin, Itävallan, Irlannin ja Sveitsin muodostamaa liittoutumattomien maiden joukkoa.

70-VUOTISJUHLASSAAN Hämeenlinnan jäsenyhdistys jakoi kaksi Pohjola-Norden-liiton myöntämää ansiomerkkiä. Hopeisen ansiomerkin sai Mikko von Weissenberg ja kultaisen ansiomerkin Kari Jalonen.

Kunnianosoitukset jaettiin pitkäaikaisesta jäsenyydestä ja monialaisesta työstä paikallisyhdistyksen, liiton ja pohjoismaisen yhteistyön hyväksi.