Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rikkaiden rikastuminen lisää konfliktiriskiä

Elämme nyt maailmassa, jossa 99 prosenttia aikuisista omistaa puolet kaikesta varallisuudesta ja vain yksi prosentti toisen puolen. Asiasta kertoi sveitsiläinen Credit Suisse -pankki menneellä viikolla. Aiemmin muun muassa hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam ennusti, että käänne tapahtuisi vasta ensi vuonna.

Rikkaat rikastuvat. Mutta mitä varallisuuden keskittyminen harvoille tarkoittaa tavallisen ihmisen kannalta? Tutkija Lauri Holappa Helsingin yliopiston politiikan ja talouden tutkimuksen laitokselta sanoo, että kasvava taloudellinen eriarvoisuus lisää poliittisia konflikteja.

– Taloudellisilla jännitteillä on aina ollut keskeinen rooli sotien synnyssä. Esimerkiksi ennen toista maailmansotaa Saksa kärsi pitkästä lamasta ja deflaatiosta, Holappa sanoo.

– Arabikeväässäkään ei ollut pelkästään kyse demokratiakamppailusta, vaan myös kasvavista tuloeroista. Nyt kun omaisuus keskittyy yhä harvemmille, tämä vain pahenee tulevaisuudessa.

Suomessakin tänä syksynä näkynyt pakolaiskriisi voi siis olla vasta alkusoittoa. Suomalaiset ovat maailmanlaajuisessa vertailussa taloudellisesti tasa-arvoisia, mutta Holapan mukaan 1990-luvun laman aikana tehdyt uudistukset johtivat tuloerojen kasvuun.

– Kun trendi on tämä, Suomessakin on ennen pitkää edessä, että emme enää jaa samaa elämänmuotoa. Nousu alemmista tuloluokista voi vaikeutua.

ERIARVOISTUMINEN vaikutti myös finanssikriisin syntyyn vuonna 2008.

– Yhdysvalloissa osalla tulot nousivat, osalla ei juurikaan. Kun naapurustossa ne, joilla palkat jäivät jälkeen, halusivat pitää yllä samaa elämänmuotoa kuin muut, alkoi ylivelkaantuminen. Finanssikriisi syntyi, Holappa kuvaa.

– Finanssikriisin peruja on puolestaan muun muassa nykyinen talouskriisi Suomessa.

Holappa pitää varallisuuden keskittymistä loogisena seurauksena 1970-luvulta lähtien tehdylle talouspolitiikalle, jossa yritetään vältellä korkeaa inflaatiota.

– Vielä 70-luvulla voittojen tekeminen oli rahoitusalalla nykyistä vaikeampaa, kun finanssimarkkinoita säänneltiin enemmän. Nyt etenkin rahoitusalan voitot ovat kasvaneet huimasti, mutta samaan aikaan esimerkiksi työntekijöiden palkkojen kasvu on kangistunut, Holappa kuvaa.

Omaisuuden keskittymistä edesauttaa merkittävästi esimerkiksi verojen kiertäminen. OECD on käynnistämässä kaksivuotista hanketta, jossa yrityksiä yritetään saada maksamaan aiempaa enemmän veroja valtioille.

KUINKA PÄÄSTÄ ihmiskunnan rikkaimpaan prosenttiin? Credit Suissen mukaan varallisuutta täytyy olla vähintään 666 000 euroa.

Rikkaimpaan kymmenykseen puolestaan kuuluu, jos omistusta on vähintään 60 300 euroa. Puolella maailman ihmisistä on vähintään 2 810 euroa.

Ensimmäistä kertaa Kiinassa on lukumääräisesti enemmän keskiluokkaan kuuluvia kuin Yhdysvalloissa. Keskiluokkakin saa kuitenkin tuntea nahoissaan rikkaiden nousun.

– Keskiluokan varallisuus on kasvanut hitaammin kuin rikkaimpien varallisuus. Ennen finanssikriisiä keskiluokan varallisuuden osuus oli suhteellisen vakaa, sanoi pääjohtaja Tidjane Thiam Credit Suissesta Guardianin mukaan.