Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Idea Mainiemi Live Aid -tukikonsertista iski bänditreeneissä

Suisto-klubilla soi keskiviikkona tukikonsertti, jonka tuotot käytetään Lammin vastaanottokeskuksen ja Hämeenlinnassa toimivien turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksiköiden hyväksi.

Suuren maailman malliin Mainiemi Live Aidiksi nimetty konsertti sai alkunsa Anne Laatikaisen ideasta.

– En osaa kutoa villasukkia, joten bänditreeneissä tuli mieleen tällainen tapa auttaa ihmisiä.

Laatikainen tarttui toimeen ja laati viestin Hämeenlinnan musiikinystävien foorumille.

– Useampi muusikko nappasi heti kiinni. Kyselyjä on tullut niin paljon, että jos ensimmäinen konsertti menee hyvin, tulee vielä toinenkin. Säveltaiteen läänintaiteilijan Jarmo Julkusen idea puolestaan on, että tapahtuman kautta voi myös lahjoittaa soittimia turvapaikanhakijoille.

– Tapahtuman taloudellinen merkitys on tuskin suuri, mutta musiikki tuo iloa paitsi soittajille, myös yleisölle, Laatikainen sanoo.

Laatikainen maalailee mahdollisuutta, että konsertin kautta voisi syntyä monikulttuurista musisointia.

– Turvapaikanhakijoilla on kuukausien karenssi ennen kuin he voivat työllistyä, joten jos joku muusikko haluaisi herättää yhteistä toimintaa, se olisi hienoa.

Anne Laatikainen sanoo panneensa huolestuneena merkille, miten maahanmuuttajavastaisimpien suomalaisten asenteet muistuttavat häntä opiskeluajoista Joensuussa 1990-luvun alkupuolella. Kaupunki tuli tuolloin tunnetuksi paljon häiriötä aiheuttaneiden “skinijengien” tukikohtana. Huono maine seurasi Joensuuta aina 2000-luvulle asti.

– Silloinkin etsittiin syitä ja syyllisiä ulkomaalaisista, ja jotkut pitivät heitä kanavana oman pahan olonsa poistamiseen. Jos Hämeenlinna haluaa olla Suomen paras kotouttajakunta, se tarvitsee meitä kaikkia kaupunkilaisia. Joensuussa häiriötä aiheuttanut ryhmä oli pieni, mutta sen aiheuttamat vaikutukset olivat suuret, Laatikainen muistuttaa. Iittalan yhtenäiskoulun rehtorina työskentelevä Laatikainen sanoo ilahtuneensa siitä, miten pääosa oppilaista otti vastaan lokakuussa Iittalaan avatun hätämajoituskeskuksen asukkaat.

– Kun ensimmäiset turvapaikanhakijat saapuivat naapuriin, koulun oppilaat menivät hakemaan heitä pelaamaan jalkapalloa. Mikä kotouttaa ja opettaa kieltä paremmin kuin yhteinen harrastaminen, oli se sitten jalkapalloa tai yhdessä soittamista? Tapahtumassa saa myös kuulla, millaista on lähteä pakoon kotimaasta. Chilestä sotilasjuntan sortoa 1970-luvulla Suomeen paennut Simon Riestra Aedo kertoo kokemuksistaan. – Ei ole lainkaan tavatonta, että ihmiset lähtevät eri syistä liikkeelle, Anne Laatikainen muistuttaa. HÄSA Mainiemi Live Aid Suisto-klubilla 21.10. kello 19. Esiintymässä ainakin Jarmo & Laura duo, Petty Pilgrims, UCF, RRR, Rocktehdas Aid Band, Limited Edition, Tommi Pajunen & Co. Juontajana toimittaja Jonni Roos.