Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Shoppailukuume villiinnyttää

Tällä viikolla Muoti-Hovin tehtaan piha kuhisee riehakkaista naisista, joita pudottautuu linja-autoista ja pikkuautoista. On menossa vuoden toinen tehtaanmyymälän hulluista hulinoista.

– Keväällä ja syksyllä myymme varastosta vaatteita reilun viikon ajan. Väki tietää ja odottaa tapahtumia. Tänne tullaan pitkienkin matkojen takaa ja haetaan paljon vaatetta kerralla, kertoo toimitusjohtaja Pekka Aaltonen. Vaaterekkien , tankojen ja pöytien välit täyttyvät innokkaista naisista. Muutama pysäytys varmistaa Aaltosen toteamuksen, sillä haastatteluun jäävät heti Kouvolan kupeesta Myllykosken Hupakoiden Hannele Viljakainen ja Hannele Koivu .

– Tuttu vinkkasi, että meidän Hupakoiden kannattaa poiketa syysretkellä täällä shoppailemassa. Totta on! Käymme vielä ehkä Joutsenella tuossa vieressä, Suomen lasimuseossa ja sitten Lahdessa, Hannele Koivu kertoo 34 naisen päiväohjelmasta.

Osa asiakkaista on paikkakuntalaisia, jotka jo vuosikymmenet on käyttänyt Muoti-Hovin valmistamia vaatteista.

Omistajaperheen seniori, yritystä 1958 perustamassa ollut Eeva Aaltonen pitää huolen, että pääsee edelleen palvelemaan tuttuja asiakkaita hulinapäiville muutamaksi tunniksi.

– Vakiasiakkaita on todella paljon. He haluavat hyvälaatuisia ja aikuisille naisille valmistettuja vaatteita. Osa käy täällä useampana päivänä, sillä vaatteita on niin paljon, ettei kaikkea ehdi kerralla nähdä, Eeva Aaltonen toteaa. Eeva Aaltonen on jo vetäytynyt yrityksestä eläkkeelle, kun pojat Pekka ja Ossi Aaltonen ovat ottaneet vetovastuun. Muoti-Hovilla ei ole omia liikkeitä, vaan vaatteita myydään pienistä erikoisliikkeistä koostuvassa jälleenmyyntiverkostossa.

– Erikoisliikkeiden määrä laskee jyrkästi. Yhä useampi lopettaa toimintansa. Se näkyy meillä liikevaihdossa ja tietysti myös tuloksessa, Pekka Aaltonen sanoo.

Vaatevalmistajalle juuri syksyn ja kevään myyntitempaukset tehtaanmyymälässä ovat tärkeitä. Lisäksi yrityksellä on ollut viime vuosina lyhytaikaiset myyntipisteet Heinolassa, Porvoossa ja Nokialla.

– Nyt katsomme, voisiko Hämeenlinnasta löytyä sopivaa tilaa pop-up -myymälälle, mutta tämä on vasta suunnitteluasteella, Ossi Aaltonen kertoo. Pekka ja Ossi Aaltonen myöntävät, että juuri nyt tehdään päätöksiä yrityksen tulevaisuudesta. Viisi ihmistä Riihimäellä työllistävä yritys hakee keinoja kohentaa kannattavuutta.

Riihimäen tehtaalla Petsamonkadulla työskenteli 1970-luvulla yli 80 työntekijää, mutta ulkomaisen kilpailun puristuksissa ja Neuvostoliiton kaupan loputtua toiminta on hiipunut. Muoti-Hovin vaatteet suunnitellaan, kaavoitetaan ja malliommellaan Suomessa, mutta valmistus vietiin Viroon jo 1990-luvulla. HÄSA