Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kohti vihreää vallankumousta

Ympäristöasiat ovat alkaneet painaa puntarissa aiempia vuosia enemmän.

Maailman luonnonsäätiön WWF:n Suomen vuonna 2002 kehittämä idea ympäristöystävällisimmistä toimistoista on kasvanut pienimuotoiseksi vallankumoukseksi.

Green Office (suomeksi vihreä toimisto) -nimeä kantavan verkoston lukumäärä on kivunnut 449 toimistoon ja 63 000 ihmiseen, jotka tavoittelevat kevyempää ekologista hiilijalanjälkeä ja pienempiä kasvihuonepäästöjä.

Hämeenlinnassa WWF:n Green Office -merkkiä on ryhtynyt tavoittelemaan vuokra-asuntoja välittävä VVO.

Tiedossa on, ettei maailmaa muuteta kertaheitolla. Vihreämpää huomista tavoitellaan arjen pienillä muutoksilla.

VVO:n Hämeenlinnan toimiston Green Office -tiimin Tuomas Maljasen ja Sanna Ahtiaisen mukaan työpaikan päämääränä on alentaa paperin- ja sähkönkulutusta sekä tuotetun jätteen määrää.

Mallia otetaan kotoa.

– Jatkossa tietokoneet ja valot sammutetaan, kun viimeinen lähtee toimistosta. Lisäksi kiinnitämme enemmän huomiota jätteidenlajitteluun, paperinkulutukseen ja oman työn organisointiin, kaksikko kiteyttää. Kyse ei ole valtavista muutoksista, vaan arjen pienten asioiden viilaamisesta ja suunnittelusta.

– Osa palavereista pidetään jo nyt videopuheluina sekä asiakkaiden vuokrasopimukset allekirjoitetaan sähköisesti. Samalla polttoainekulut ja päästöt pienenevät, aluepäällikkö Riitta Järvenpää sanoo.

Hämeenlinnan lisäksi VVO tavoittelee ekomerkkiä Tampereen toimistoon.

– Saimme laskettua Helsingin pääkonttorissamme sekajätteen määrän 10 prosentista prosenttiin kahdessa vuodessa, eli 240 työntekijän yhteisössä tuhannesta kilosta sataan kiloon, VVO:n toimitilavastaava Jirka Tuominen kertoo.

Tarkoitus on, että toimisto laatii oman ympäristöohjelmansa ja raportoi vuosittain kulutuslukujen määrän WWF:lle.

Tuominen arvioi, että WWF:n huomionosoitus heltiää Hämeenlinnaan noin seitsemässä kuukaudessa.

– Työpaikoilla on valtavat mahdollisuudet edistää kestävää kehitystä ja tehdä ympäristöystävällisiä ratkaisuja. WWF:n Green Officen päällikön Helka Julkusen mukaan asennemuutos näkyy yrityksissä tänä päivänä selvästi verrattuna 2000-luvun alkuun.

– Enää ei tarvitse perustella, että ihmisellä on vaikutusta ilmastonmuutokseen. Asia on otettu todesta.

Suomen 170 Green Office -organisaatiota säästivät vuoden 2014 aikana yhteensä 13130 tonnia kasvihuonekaasupäästöjä.

Sähkön osuus verkoston päästösäästöistä on 70 prosenttia (9250 tonnia).

– Se on sama, kuin ajaisi autolla 1400 kertaa maapallon ympäri.

Jokainen toimiston työntekijä säästi viime vuonna sähköä keskimäärin 180 kilowattituntia. Määrällä lämmittäisi saunan 23 kertaa. – Niin sanottu vihreä vallankumous ei toteudu hetkessä. Ympäristön kuormituksen torjuminen vaatii pitkäjänteistä työtä, Julkunen muistuttaa. HÄSA