Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matti Vanhanen Lännen Medialle: Muutan vaalirahailmoitustani

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen kertoo Lännen Medialle, että hän aikoo muuttaa vielä tänään tiistaina vuoden 2007 eduskuntavaalien henkilökohtaista vaalirahailmoitustaan, joka löytyy oikeusministeriön ylläpitämästä tietokannasta.

– Ajattelin, että muutan ilmoitusta ja poistan koko tv-mainoksen, koska se on puolueen maksama ilmoitus. Nuuksion keskustaseuraa koskeva kohta vedetään pois, enkä laita mitään tilalle, koska siellä ei ole muitakaan puolueen maksamia vaalikuluja, Vanhanen kertoo Lännen Medialle.

Korhonen on esittänyt Lännen Medialle Nordean alkuperäisen tiliotteen, joka vahvistaa keskustan vaaliyhdistyksen Menestyvä Suomi ry:n maksaneen 6.3.2007 MTV:lle 30 000 euroa Tanja Saarelanja Vanhasen yhteisestä tv-mainoksesta. Hän on näyttänyt myös MTV:n alkuperäisen laskun, joka on päivätty 20.2.2007 ja jossa maksun perusteena on tv-mainos ”Tanja Saarela/Matti Vanhanen”.

Tiliotteelta näkyy, että kulttuuriministeri Saarelan varainhankintayhdistys Nuuksion keskustakerho maksoi 13.3.2007 mainoksesta oman osuutensa, 12 490 euroa. Vanhasen osuudeksi oli Korhosen mukaan sovittu 18 000 euroa. Kulttuuriministeri Saarela maksoi mainoksesta vähemmän, koska hänen silloinen aviomiehensä Olli Saarela ohjasi sen. Tiliotteelta ei löydy Vanhaselta tai häneen kytköksissä olleelta taholta tullutta rahasuoritusta.

Pääministerinä vaalien jälkeen jatkanut Vanhanen jätti oman vaalirahailmoituksensa 16. toukokuuta 2007. Siinä hän kertoo saaneensa Nuuksion keskustakerholta 16 000 euroa, joista 10 000 euroa olisi tullut tv-mainokseen.

”Miksi Korhonen ei kertonut minulle virheestä?”

– Nyt minulle selvisi, että puolue maksoi mainoksen eikä Nuuksion keskustaseura. En osaa sanoa, mistä 10 000 euron tasasumma on tullut. Se on tullut jostain informaatiosta ja laitettu vaalirahailmoitukseeni tämmöisenä vastikkeellisena tukena, josta tiedämme, että jokin toinen on maksanut tällaisen laskun. Se ei ole edes kulkenut tukiyhdistykseni kautta. Tällaiset on oikein ilmoittaa. Nuuksion keskustaseura ei maksanut laskua vaan sen maksoi puolue. Tältä osin ilmoituksessani on virhe, jonka Korhonen olisi voinut tuoreeltaan minulle ilmoittaa. En ymmärrä, miksi hän ei ole minulle tällaista olennaista asiaa silloin kertonut, Vanhanen vastaa Lännen Medialle.

Vanhanen ei muista, keneltä alun perin tuli idea yhteisestä tv-mainoksesta Saarelan kanssa. Hän kiistää, että hänen osuudekseen olisi sovittu 18 000:aa euroa.

– Minun tietojeni mukaan idea tuli puoluetoimistolta. Se oli samanlainen yhteismainos kuin minulla oli muun muassa Paula Lehtomäen kanssa. Sen puoluetoimisto maksoi. Silloin minulle kerrottiin, että Nuuksion keskustaseura rahoittaa sen. Tämän tiedon perusteella vaalirahailmoitukseeni, josta on saatu tieto 10 000 eurosta, merkittiin ikään kuin vastikkeellista tukea, josta tiedetään, että toinen yhdistys on rahoittanut vaalikampanjaa.

– Se, mikä tässä on ilman muuta virhe, on se, että mä olen uskonut siihen, että Nuuksion keskustaseura on tämän lähettänyt. Koska Nuuksion keskustaseura ei ole puolue vaan erillinen yhdistys, niin silloin tällainen vastikkeellinen tuki piti ilmoittaa lain edellyttämällä tavalla. Siitä minulla on ollut väärä informaatio.

”Nyt on vain ollut totaalinen väärinymmärrys”

Vanhanen sanoo Lännen Medialle, että hän ei ole koskaan saanut kyseistä 10 000 euroa.

– Katsoin vaalirahailmoitukseni aamulla. Siinä ilmoitetaan suluissa, että ”tv-ilmoitus”. Olettamus on ollut, että he ovat maksaneet ja minä olen vain läpinäkyvästi laittanut sen näkyviin, että he ovat tällaisen potin maksaneet. Ilmoituksessa ei pitäisi olla tv-mainoksesta mitään, koska se on puolueen puheenjohtajalleen hoitama, Vanhanen toteaa.

Vanhanen sanoo, että kukaan ei koskaan pyytänyt häntä maksamaan osuutta tv-mainoksesta, vaikka Nuuksion keskustakerho ei tiliotteen perusteella maksanut mainoksesta euroakaan.

– Oikea tieto on, että puolue on maksanut puheenjohtajansa tv-mainoksen, Vanhanen vastaa.

– Nyt on vain ollut totaalinen väärinymmärrys. Nuuksion keskustaseuralla ei ole ollut mitään osuutta minun mainostamisessani, vaan puolue on hoitanut sen.

Matti Vanhanen epäilee, onko hänen vaalirahailmoituksessaan mainittua 10 000 euroa koskaan edes ollut olemassa, jos sillä ei maksettu hänen henkilökohtaisen kampanjansa kuluja.