Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Salainen helmi vuokralle

Euroopan suurin loma-asuntoja välittävä Novasol aloittaa toiminnan Hämeenlinnassa.

Tarkoitus on saada aluksi 50 mökkiä, joita yritys vuokraisi paitsi suomalaisille myös eurooppalaisille matkailijoille.

Novasolin Pohjoismaiden toimintoja johtava Torbjörn Fredman sanoo, että Suomi on kuin musta aukko.

– Teillä on salaisuus. Suomessa on yli 700 000 mökkiä hienoissa maisemissa, ja niissä vietetään vain muutamia viikkoja vuosittain. Teidän mökeistänne ei kukaan tiedä mitään, Fredman sanoo.

Hän näkee suomalaissa kesämökeissä paljon bisnespotentiaalia. Tavoite onkin, että vuoden päästä Novasolilla on Hämeenlinnasta 100 mökkiä vuokralla ja kahden vuoden kuluttua 300 mökkiä. Suomalaisten mökkien ja loma-asuntojen vuokraus venäläisille on vähentynyt. Novasol näkee sen vuoksi juuri nyt mahdollisuuksia Suomessa.

Suomalaiset ovat perinteisesti vuokranneet luksusmökkejä venäläisille kovaan hintaan.

Fredmanin mukaan hinnat ovat tällä hetkellä liian korkeat. Siitä on käytävä keskustelua.

– Näyttää siltä, että suomalaiset haluaisivat muiltakin vierailta samaa hintaa kuin venäläisiltä, mutta se ei käy. Realistinen hinta viikosta normaalilla mökillä on 100–150 euroa henkilöä kohden.

Vaikka eurooppalaiset tai suomalaiset eivät ole valmiita vuokraamaan mökkejä yhtä kalliilla hinnalla kuin venäläiset, halutaan mökkien olevan peruskunnossa. Niissä pitää olla juokseva vesi ja sisävessa.

– Parhaat mökit menevät aina ensimmäisinä kaupaksi. Hinnan vain pitää olla oikea.

Fredman nostaa esimerkiksi Kroatian, jonne Novasol rantautui kymmenen vuotta sitten.

– Autoimme asunnon omistajia rakentamaan uima-altaita. Nyt meillä on siellä 10 000 erilaista asuntoa, joita vuokraamme. Liikeideamme on auttaa myös mökkien omistajia pitämään huolta omaisuudestaan. Tällä hetkellä mökkibisneksessä on trendinä asua kuin paikalliset. Kun pohjoismaalainen vuokraa talon Italiasta, hän haluaa asioida italialaisessa leipomossa ja toimia kuten paikalliset.

– Suomesta haetaan rauhaa ja luontoa. Täällä oma uimaranta ja veden läheisyys ovat tärkeitä.

Fredmanin mukaan myös paikalliset yritykset hyötyvät mökkien vuokraajista. Muun muassa Tanskassa on tutkittu, että yksi koko ajan vuokralla oleva mökki tuo alueelle noin 250 000 euroa.

– Vuokrauksella on vaikutuksia alueelle. Sen avulla jopa lähikauppa voi pysyä pystyssä. Hämeenlinna on Suomen kuudenneksi isoin mökkikunta. Fredmanin mukaan sijainti on tärkeää juuri ulkomaalaisille vieraille. Hämeenlinnasta on lyhyt matka Helsinkiin.

Linnan kehityksen johtaja Ari Räsänen näkee paljon mahdollisuuksia.

– Kun kansainvälinen suuri yritys markkinoi meitä ulkomailla, Häme-kuvan rakentaminen nousee uudelle tasolle. Tästä hyötyvät kaikki. Novasol aloitti viime keväänä toiminnan Mikkelissä. Myös Jyväskylässä on herätelty toimintaa. HÄSA