Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koivikko-kodin sängyt tyhjinä

Koivikko-kodin talous on kestämättömässä tilanteessa. Saattohoitokodin johtaja Riikka Koivisto sanoo, että toiminta tulee tätä tahtia tiensä päähän mahdollisesti neljän kuukauden päästä.

Talous on nykyisellä käyttöasteella miinuksella peräti 60 000 euroa kuukaudessa.

– Jos tilanteeseen ei saada nopeaa parannusta, seuraavat yt-neuvottelut joudutaan aloittamaan viimeistään kahden kuukauden kuluttua. Niissä valmistaudutaan huonossa tapauksessa ovien sulkemiseen. Syyskuusta alkaen puolet Koivikon paikoista on ollut lähes jatkuvasti tyhjinä, koska lähetteitä saattohoitoon ei ole tullut. Kesällä saatiin tilanteesta jo esimakua, kun oli jo joitakin vastaavia jaksoja.

Ei ole tarkkaa tietoa, miksi lähetteet ovat nopeasti vähentyneet.

– Ulkoisia ostoja on ylipäätään vähennetty. Selityksenä voi joissakin tapauksissa olla myös se, että saattohoito osataan omillakin osastoilla.

Asiakaskunnista esimerkiksi Janakkalan pääasiallisena selityksenä on ollut, että talousarvion mukaiset rahat on jo käytetty.

Hämeenlinna ei ole tehnyt päätöstä, ettei saattohoitolähetteitä tehtäisi. Lähetteitä ei kuitenkaan tule, mikä kummeksuttaa saattohoitokodissa, kun rahaakin pitäisi olla, ja jatkuvasti tiedetään, että saattohoidon tarvitsijoita on.

Riikka Koivisto varoo syyttämästä ketään.

– Tämä ei ole kenenkään vika, vaan joskus asiat vain menevät näin, koska eri lääkärit tekevät saattohoitopäätöksiä eri tavoilla.

Saattohoitokodissa sen perustamisesta saakka työskennellyt osastonhoitaja Johanna Aho kertoo, että lähete voi tulla myös liian myöhään. Aho vastaanottaa jatkuvasti kyselyitä, onko Koivikossa tilaa.

Hiljattaisessa tapauksessa kävi niin, että potilas ehti tiedustelun jälkeen kuolla seuraavana päivänä ennen kuin pääsi Koivikkoon tai sai edes lähetettä. Yhdet yt-neuvottelut on jo käyty Koivikkosäätiön ylläpitämässä saattohoitokodissa. Niiden seurauksena kaksi työntekijää on jouduttu irtisanomaan ja muun muassa laitoshuolto on ulkoistettu. Saattohoitokodissa on 21 työntekijää.

– Säästöt alkavat vaikuttaa kuitenkin vasta pitkällä aikavälillä, ja meidän tilanteemme vaatii nopeaa muutosta.

Koivikko-koti ei tuota normaalistikaan voittoa.

– Kun perustoimintamme on koko ajan alijäämäistä, vaikuttavat pienetkin notkahdukset potilasmäärissä tuhoisasti. Meillä ei ole hiljaisten aikojen varalle kassaa, josta ammentaa.

Koivikko-kodin hyväksi on järjestetty paljon erittäin merkittävää hyväntekeväisyystyötä.

Pentti Pikku-Pena Nyholmin järjestäminen hyväntekeväisyyskonserttien ansiosta on kerätty rahaa kymmeniätuhansia euroja. Hyväntekeväisyys on ollut äärimmäisen arvokasta, mutta Riikka Koivisto sanoo, että sen varassa ei voi elää loputtomiin.

– Alijäämää tulee nyt niin paljon, ettei näitä summia ratkaista enää minkäänlaisilla keräyksillä.

Kolmen vuoden aikana jokainen lahjoitus on mennyt suoraan perustoimintaan. Riikka Koivisto huomauttaa, että se on hyödyttänyt myös Koivikon asiakaskuntia. – Kunnat eivät maksa koko hoidosta, vaan osa kuluistamme katetaan lahjoituksin. Siitä huolimatta kunnista on toivottu, että laskisimme hintoja. HÄSA