Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metsästyslainsäädäntöön kaivataan tarkennusta

Metsästysasetuksen mukaan hirvinaarasta, jolla on alle vuoden ikäinen vasa, ei saa ampua. Hämeessä poliisi on ilmoittanut viikon sisään kahdesta laittomasti ammutun hirvinaaraasta. Poliisi on myynyt ruhot huutokaupalla.

Tapauksia sattuu useita kymmeniä joka syksy ja niitä tutkitaan metsästysrikoksina.

Suomen riistakeskuksen julkisten hallintotehtävien päällikön Sauli Härkösen mukaan laittomat hirvinaaraan ampumistapaukset ovat lähes poikkeuksetta vahinkoja.

– Metsästysseurat tekevät kuuliaasti ilmoituksen näistä tapauksista. On kaikkien etu, että tapaukset käsitellään asianmukaisesti.

Metsästysrikoksen myötä metsästysseura menettää kyseisen eläimen pyyntiluvan. Vaikka hirvenvasa näin loppusyksystä selviäisikin yksin, pyrkivät metsästysseurat Härkösen mukaan pyytämään myös yksin jääneet vasat, mikäli seuralla on pyyntilupia jäljellä.

Lopella hirvinaaraan ruho myytiin lauantaina 17. lokakuuta. Liha ei ollut eläinlääkärin tarkistamaa. Ikaalisissa myytiin taannoin laittomasti ammuttu hirven ruho 1551 euron hintaan.

Maa- ja metsätalousministeriössä keskustellaan metsästyslainsäädännön muutoksista. Ministeriö pyrkii pyyntilupiin liittyvän byrokratian keventämiseen. Härkösen mukaan lainsäädäntö vaatii täsmennystä, sillä tilanteet metsässä ovat aina erilaisia.

– On esimerkiksi tulkinnanvaraista, kuinka kaukana vasan pitää olla, jotta hirvinaaraan ampuminen ei olisi metsästysrikos. Jälkeenpäin tarkastaminen on käytännössä mahdotonta. Hirvieläimen pyyntilupa haetaan Riistakeskukselta, ja se myönnetään vain vuodeksi kerrallaan. Maa- ja metsätalousministeriö on suunnitellut luvan pidentämistä kolmivuotiseksi.

Ahvenanmaalla kolmen vuoden hirvilupa on jo käytössä. Yhden hirvieläimen pyyntilupa oikeuttaa yhden aikuisen hirven tai kahden vasan metsästämiseen. Ehdotukset uusista lakipykälistä on tarkoitus toimittaa eduskunnan käsiteltäväksi tulevan talven aikana. Jos ne menevät läpi, astuvat ne voimaan elokuussa 2016. HÄSA