Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työttömyys syveni yhä

Hausjärvellä ja Lopella työttömien määrä pysyttelee vuodesta toiseen selvästi maakunnan keskiarvoa pienempänä. Syyskuussa Hausjärvellä työttömyysprosentti oli 7,2 ja Lopella 8,3, kun Kanta- ja Päijät-Hämeessä työvoimasta oli työttömänä 13,5 prosenttia.

– Mitään yksittäistä syytä on vaikea nimetä, miettii talousjohtaja Pekka Leppänen, mutta arvioi kunnan työllistämistoimenpiteiden purevan hyvin.

– Maatalous ei selitä työllisyyttä. Työtä tekevistä vain 6,4 prosenttia on töissä alkutuotannossa, kun palvelualoilla työskentelee 66 prosenttia. Myös Hausjärven kunnanjohtaja Aleksi Heikkilä pitää perusturvatoimen tiivistä työtä perussyynä Hausjärven jatkuvasti alhaisina pysyville työttömyysluvuille.

Aleksi Heikkilä muistuttaa, että henkilöiden palkkaaminen työllistämiseen tai työpajatoiminta voi tuntua kalliilta, mutta näkyy pitemmän päälle säästöinä työmarkkinatuen kuntaosuuksissa.

Koko Riihimäen seutukunnan työttömyysprosentti on pysytellyt valtakunnan ja maakunnan keskiarvoa alempana. Syyskuussa Riihimäen seudulla työttömänä oli työvoimasta 10,3 prosenttia, kun luku maakunnassa oli 11,3 ja koko maassa Loppi on palkannut oman työllisyyskoordinaattorin sen lisäksi, että käyttää tiiviisti Hyvinkään Riihimäen aikuiskoulutussäätiön (HRAKS) palveluja.

Lopen työllisyyskoordinaattori Sirkku Jabang korostaa, että yli 300 ja 500 päivää työttömänä olleiden kanssa käydään saman pöydän ääressä vaihtoehdot läpi.

– Korostamme, ettei vastikkeetonta toimeentuloa ole. Jokaisen pitää sitoutua työpajaan, työkokeiluun tai kurssille, joka hänelle osoitetaan. Jabang toteaa myös, että sairaspäivärahaan oikeutetuille, mutta työttömyyspäivärahalla eläville haetaan sairaspäiväraha tai -eläke. HÄSA