Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeenlinnan Cannonball muutti Käikälään - Jäsen lupaa ettei kerho aiheuta häiriötä naapurustossa

Hämeenlinnan Cannonball MC lupaa, että kerho ei aiheuta ympäristölle häiriötä Hämeenlinnan Käikälässä. Moottoripyöräkerhon jäsen Ilkka Laakso uskoo sen jopa rauhoittavan ympäristöä.

– Meillä ei ollut mitään vaikeuksia ympäristön kanssa Turengissa. Päinvastoin meille kerrottiin, että ilkivalta alueella loppui ja pikkurikolliset lopettivat siellä toimintansa.

Laakso kertoo kerhon muuton jo rauhoittaneen Käikälää.

– Poliisiauto ajaa ohitsemme neljästä kuuteen kertaan päivässä. Kun minä asuin Käikälässä pikkupoikana, poliisi kävi täällä kaksi kertaa vuodessa.

Cannonball vuokrasi Vanajaveden Sosialidemokraatiselta Yhdistykseltä entisen työväentalon, joka on tunnettu Kisapirttinä.

– Haluamme kertoa itsestämme, jotta ei olisi väärinkäsityksiä ja jotta naapureilla olisi parempi mieli.

Laakso toimii kerhon puhemiehenä, mutta asemaansa kerhon sisällä hän ei kerro. Kerholla ei ole tapana paljastaa jäsenten tehtäviä ulkopuolisille. Liivi kertoo sen jäsenille.

Cannonballin kaltaisten moottoripyöräkerhojen väitetään harjoittavan rikollista toimintaa. Niitä on vaadittu jopa kiellettäviksi.

– Julkisuudessa on meistä väärää tietoa. Virkavalta ja sosiaalinen media levittävät meistä juttuja. jotka eivät pidä paikkansa, Laakso sanoo.

Esimerkkinä vääristä tiedoista Laakso nimeää poliisin “rynnäkön” Seinäjoen Cannonballin tiloihin. Hänen mukaansa poliisi löysi puolikkaan marisätkän ja käsiaseen.

– Poliisi tiedotti takavarikoineensa huumausaineita ja käsiaseita. Emme edes tienneet, kenen ne olivat, sillä tiloissa oli ulkopuolisia.

Laakson mukaan kerhossa harrastetaan moottoripyöräilyä ja ajanviettoa. Jäseneksi pääsee, jos omistaa moottoripyörän tai aikoo hankkia sen. Moottoripyörä on hankittava puolen vuoden sisällä.

Moottoripyöräkerhon jäsenillä, “liiviläisillä”, on tiivis veljeys toisiinsa. Laakso sanoo, että se on kova juttu.

– Jos pyörä hajoaa, saa aina apua. Apua saa kaikkeen sosiaaliseen elämään.

Kerhohuoneen seinään on kiinnitetty lipas, jonka yllä on teksti “Vankilipas”. Laakso kertoo jäsenten auttavan jäseniään vankilassa.

– Vankilassa on myös Rautaruukin (nykyisin SSAB) työntekijöitä.

Laakso vakuuttaa, että moottoripyöräkerholla ei ole mitään liiketoimintaa. Toimintaa pyöritetään jäsenten maksuilla.

– Ei tämä maksa sen enempää kuin esimerkiksi jääkiekon pelaaminen.

Moottoripyöräkerhon sydäntä lähellä ovat sotaveteraanit. Kerho ei kuitenkaan halua tunnustaa mitään aatetta. Se ei halua edes sanoa olevansa “isänmaallinen”.

– Emme halua leimautua uusnatseiksi. Emme todellakaan ole edes lähellä heitä.

Vanajaveden Sosialidemokraattisen Yhdistyksen puheenjohtaja on Jorma Hassinen. SDP:n kunnallisjärjestön edustaja purnaa Iltalehdessä tilojen vuokraamisesta Cannonballille. Laakso kertoo olevansa pahoillaan, jos tilojen vuokraamisesta on harmia jollekin.

SDP:lle ei ole luvassa vetoapua, vaikka somessa niin väitetään.

– Emme ole mikään rikollinen salajärjestö. Tiloissamme saa vapaasti käydä. Jos soittaa ovikelloa ja esittelee itsensä, ainakin keitämme kahvit.

Laakso lupaa, että kerhon juhlista kantautuu ympäristöön ääniä vain kaksi kertaa vuodessa. Hän muistuttaa, että Kisapirtillä on ennenkin järjestetty juhlia.

– Ajamme pyörillä sääntöjen mukaisesti. Turvallisuus on kunnossa.

Laakson korviin on kantautunut huhu, että läheisellä Kirkonkulman koululla olisi huolestuttu. Häntä huolestuttaa enemmän poikien viritetyt mopot ja terästehtaan työntekijöiden ylinopeudet. Laakson mielestä kerholla on nyt hyvät tilat oikeassa paikassa. Hän itse palasi nyt Käikälään, josta muutti parikymppisenä pois. HÄSA