Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HPK ja Pikku-Pena palkittiin kotiseututeoista

Hämeenlinna-Seura palkitsee vuosittain tahoja, jotka ovat ansiokkaalla tavalla tehneet työtä hämeenlinnalaisuuden ja hämeenlinnalaisen elämäntavan hyväksi.

Hämeenlinnan pallokerho sai palkinnon, koska kaupunki tunnetaan pallokerhostaan, todetaan palkintoperusteluissa.

HPK on liikuttanut hämeenlinnalaisia jo 85 vuoden ajan.

“Liigajoukkueen kamppailuja ruoditaan monien perheiden ruokapöytäkeskusteluissa, työpaikoilla ja lehtien palstoilla. HPK Naiset -brändin alla pelataan lentopalloa ja jääkiekkoa. HPK-Juniorijääkiekko tavoittaa hämeenlinnalaiset lapset ja nuoret jo 3-vuotiaiden luisteluleikkikouluista alkaen. Hyvin monella hämeenlinnalaisella on jonkinlainen suhde HPK:hon joko harrastajana tai penkkiurheilijana. HPK vaikuttaa Hämeenlinnan imagoon ja maineeseen kaupungin rajojen ulkopuolellakin,” perusteluissa todetaan. Kunniamaininnan saanut Pentti Nyholm tunnetaan laajasti hämeenlinnalaisten keskuudessa. 1970-luvulta lähtien lukemattomia hyväntekeväisyystempauksia järjestäneestä hyväntekijästä on tullut osa kaupungin kuvastoa. Hämeenlinna-Seura luonnehtii Pikku-Penan olevan henkilö, joka omalla persoonallaan tuo väriä kaupunkiin ja kaupunkikulttuuriin – hän on yksi niistä kaupunkilaisten jaetussa muistissa olevista hahmoista, jonka tekemiset pannaan kylällä merkille.

Hyväntekeväisyystyön Pikku-Pena muistelee aloittaneensa 1970–1980-lukujen taitteessa.

– Ensimmäinen kohde oli Hämeenlinnan lastenkoti, jonka johtaja pyysi auttamaan joululahjojen hankkimisessa. Kävin kaikki kaupungin tavaratalot läpi, Pena kertoo.

Pian häntä pyydettiin Lastenklinikan kummiksi, ja vuosien myötä hyväntekeväisyystyön vauhti on vain kiihtynyt. Pikku-Pena sanoo, ettei hänellä ole enään mitään käsitystä, kuinka monta hyväntekeväisyyskohteita ja -tapahtumia on ollut. Pikku-Pena tekee keikkaa itse ilmaiskeikkaa “luuttunsa” kanssa, joulupukkina ja milloin mitäkin tekemällä.

– Tärkeimmät kohteet ovat Koivikko-koti, Kanta-Hämeen keskussairaalan lastenosasto, Unicef ja Hämeenlinnan seudun invalidit, Pikku-Pena luettelee. Kun on liikkeellä pyyteettömästi ja avoimesti, avustustyö onnistuu, Pikku-Pena painottaa.

– Suhteilla pääsee alkuun vaikka kertoo, ettei käytössä ole pennin latia. En itse käsittele koskaan rahaa vaan tulot menevät suoraan avustettavalle kohteelle. Samoin keikkapalkkioni voi kuka tahansa tarkastaa, Pikku-Pena toteaa.

Pikku-Penan toiminta on aina ollut pyyteetöntä, eikä hän ole päätynyt julkisuuteen omasta pyrkimyksestään, vaan suuren yleisön osoittaman arvostuksen vuoksi, Hämeenlinna-Seuran puheenjohtaja Mikko Hieta perustelee valintaa. Yksi Nyholmin projekteista on ollut Kummi Golf, joka on kerännyt vuosittain urheilijoita ja muita julkisuuden henkilöitä pelaamaan kierroksen Hämeenlinnassa.

– Hänen poikkeuksellisen laaja ystävä- ja tuttavapiirinsä on nostanut Hämeenlinnaa maailmankartalle niin, että monet suuretkin taiteilijat saapuvat mielellään esiintymään Hämeenlinnaan, kun “Pikkanen” soittaa Hieta toteaa. – Luottamus on tärkein palkinto työstä. Pitää olla rehellinen itselleen ja muille, Pikku-Pena itse toteaa. HÄSA