Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

3D-röntgen tuo tehoa tutkimuksiin

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on ollut kesäkuun alusta käytössä kartiokeila, joka on uusinta röntgenkuvausteknologiaa.

Kartiokeila on tarkka kolmiulotteinen kovakudosten röntgenkuvausmenetelmä, jonka etuna on muun muassa pienempi säteilyannostus tavanomaiseen TT-kuvantamiseen verrattuna.

Uudesta hieman alle 150 000 euroa maksaneesta laitteesta on ylihammaslääkäri Miia Ehrnroothin mukaan erittäin merkittävää hyötyä hammashoidossa.

Uutta on myös se, että keskussairaala voi tulevaisuudesssa myydä palveluitaan samaan tapaan kuin yksityiset terveysalan yritykset.

Kuvantamispalvelut ovat sairaalan röntgenyksikön johtajan Petrus Kukkosen mukaan tarjolla niin terveyskeskuksille kuin yksityisille terveysalan yrityksillekin.

Suun alueen tutkimusten lisäksi keskussairaalan kartiokeilaa käytetään muun muassa korvakirurgian tarpeisiin.

Kartiokeilalla pystytään kuvaamaan kolmiulotteista leikekuvaa ja siten pureutumaan syvälle hammasvaivojen syihin. Ensi vuoden alusta kiireellinen hammaslääkäripäivystys keskittyy iltaisin ja viikonloppuisin koko Kanta-Hämeessä ja myös Forssassa keskussairaalaan Hämeenlinnaan.

Potilaille uudistus merkitsee sitä, että kiireellinen hammaslääkärin apu löytyy iltaisin ja viikonloppuisin koko maakunnassa yhdestä paikasta ja yhdestä puhelinnumerosta.

Suun terveydenhuollon yöpäivystys on jo ennestään Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Forssa muuttaa Kanta-Hämeeseen Varsinais-Suomen päivystysrenkaasta, eli matka päivystävään hammaslääkäriin lyhenee merkittävästi, kun apua ei tarvitse hakea enää Turusta asti.

Miia Ehrnrooth ja Petrus Kukkonen näkevät keskittämisessä monia hyötyjä.

Kaikki hoito on saman katon alla, eli hoitoketju lyhenee ja on paremmin hallittavissa. Hoitoon pääsy on mahdollista välittömästi, kun tarve siihen on todettu. Päivystyksen ilta-aikoja käytetään myös sellaisten potilaiden hoitamiseen, jotka ovat menossa esimerkiksi isoihin sydän- tai lonkkaleikkauksiin, joiden edellä on hoidettava suun alueen tulehdukset kuntoon.

– On erityisen merkittävää, jos pystymme ehkäisemään usein kalliiksi koituvia komplikaatioita.

Myös leikkaukseen pääsy saattaa nopeutua, kun sitä edeltävää hammashoitoa ei tarvitse odottaa mahdollisesti useita viikkoja tai jopa kuukausia. Muita arki-iltoina hoidettavia potilasryhmiä ovat esimerkiksi bifosfonaatti- ja syöpähoitoihin sekä biologiseen reumalääkitykseen menevät potilaat.

Miia Ehrnrooth kertoo, että monille lääkäreillekin on ollut yllätys, että bifosfonaattihoitoihin sisältyy luukuolion riski, jos esimerkiksi poistetaan hammas väärään aikaan.

Petrus Kukkonen uskoo, että keskussairaalassa tehostuva hammashoito ja uuden kuvantamislaitteen käyttö helpottaa myös perusterveydenhuollon hammashoidon paineita.

– Perushammashoitoihin jää enemmän aikoja, kun leikkauksiin meneviä potilaita hoidetaan myös keskussairaalassa. Ylihammaslääkäri Miia Ehrnrooth kertoo, että vuoden alusta keskussairaalaan ollaan palkkaamassa yksi uusi sairaalahammaslääkäri ja yksi uusi sairaalahammashoitaja. HÄSA