Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ikivanhat tieoikeudet ajan tasalle

Suomessa on käynnistetty laaja kiinteistörekisterin ajantasaistushanke, joka koskee yksityistieverkostoa. Osa tieoikeuksista ulottuu 1800-luvun puolelle, ja niitä koskevat tiedot ja sopimukset ovat arkistojen uumenissa.

Nyt maanmittauslaitos haluaa saattaa tiedot sähköiseen muotoon, jotta sekä asiakkaat että viranomaiset löytävät ne vaivattomasti.

– Tietoja ei pelkästään siirretä sähköiseen muotoon, vaan samalla ne saatetaan ajan tasalle. Tätä varten lähivuosina järjestetään alueellisia tietoimituksia, joissa tietyn alueen kiinteistöjen kulkuyhteydet käydään läpi ja siirretään rekisteriin, kertoo maanmittauslaitoksen lakisääteisistä rekistereistä vastaava johtaja Heikki Lind. Aiemmin vastaava urakka on tehty muun muassa yhteisten vesialueiden osalta, ja nyt siirrytään tieverkkoon.

– Kiinteistörekisterissä voi olla vanhentunutta ja paikkansapitämätöntä tietoa tieoikeuksista. Nyt edetään järjestelmällisesti ja kootaan tiedot kiinteistöjen tienkäytöstä, kertoo maanmittausinsinööri Olli Knuutila maanmittauslaitoksen Hämeenlinnan palvelupisteestä.

Heikki Lind kertoo, että työ on aloitettu Lounais-Suomesta ja Ahvenanmaalta, ja vähitellen edetään muualle eteläiseen Suomeen, kuten Hämeenlinnan seudulle.

– Tämä on todella iso urakka. On arvioitu, että tämä vie 450 henkilötyövuotta eli 45 hengen porukalta veisi 10 vuotta.

Lind kertoo, että idässä ja pohjoisessa tieoikeuksien kirjauskäytäntö on ollut erilainen, ja siksi siellä ei tarvita alueellisia tilaisuuksia.

– Siellä vanhat tiedot ovat kulkeneet uudempien asiakirjojen mukana, kun taas Lounais-Suomessa ja eteläisessä Suomessa historiatiedot ovat jääneet uusien tietojen alle, ja ne täytyy penkoa esiin, Lind sanoo. Alueellisiin yksityistietoimituksiin kutsutaan kerralla noin 200-300 kiinteistön omistajat, ja kiinteistöjen tiejärjestelyt selvitetään ja verrataan historiatietoihin.

– Työ alkaa sillä, että alueen kiinteistönomistajille lähetetään karttaote, johon pyydetään merkitsemään kiinteistön käyttämät tieyhteydet. Näin nähdään, mikä on voimassa oleva käytäntö ja onko alueella vanhentuneita tieoikeuksia, jotka voidaan poistaa rekisteristä, Olli Knuutila kertoo.

Yksityisteihin liittyviä kiistoja tai epäselvyyksiä ei alueellisissa tietoimituksissa käsitellä, vaan ne ratkotaan entiseen tapaan tiekohtaisissa yksityistietoimituksissa.

Hämeenlinnan seudulla alueellisen yksityistietoimituksen järjestämistä kokeiltiin viime vuonna Retulansaaressa, ja parhaillaan toimitukset ovat käynnissä Ypäjällä. Olli Knuutila kertoo, että tähän mennessä tehtyjen alueellisten tietoimitusten kokemukset ovat hyvät. Esimerkiksi karttakyselyiden vastausprosentti on ollut yli 80. HÄSA