Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myös nuorille on voitu selkeyttää eläkejärjestelmää

Hämeenlinna

Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio myöntää, että Suomen työeläkejärjestelmä on ollut nimenomaan nuorille etäinen ja vaikeaselkoinen. Hänen mukaansa tilanne kuitenkin parantuu.

– On tärkeää, että vuonna 2017 voimaan tulevassa uudistuksessa yhdeksi vuotuiseksi eläkekertymäksi tulee 1,5 prosenttiyksikköä. Sen jälkeen jokainen työkuukausi kerryttää hieman eläkettä.

Vanha työeläkejärjestelmä oli laskentavuosineen hyvin laskennallinen. Ritakallion mielestä nyt voidaan antaa eläkelupaus jopa nuorille.

– Kun otimme Ilmarisen nettisivuilla käyttöön uuden eläkelaskurin, muutamassa viikossa 30 000 ihmistä oli käyttänyt sitä. Myös nuoret voivat nyt saada tiedon tulevasta eläkkeestään.

Ritakallio toteaa, että täsmällistä tietoa eläkkeestä ei anna edes tuleva työeläkejärjestelmä, koska järjestelmä on osittain rahastoiva.

– Unohdetaan, että eläkejärjestelmämme on myös vakuutusjärjestelmä.

– Jos työura yllättäen katkeaa, ihminen saa työkyvyttömyyseläkkeen, jonka taso on kohtuullinen vaikka eläke ei ole kokonaan vielä kertynyt.

Uuden eläkejärjestelmän mukaisesti 40 vuodessa kertyy eläke, joka on 60 prosenttia vakuutetun keskimääräisestä ansiotasosta.

– Ongelma on, että ihmiset ovat tällä hetkellä keskimäärin 34 vuotta töissä ja siirtyvät 61-vuotiaina eläkkeelle. Ihmisten pitäisi mielellään olla töissä 40 vuotta.

Ritakallio pitää kuitenkin osittain rahastoivaa järjestelmäämme onnistuneena. Hänen mukaansa se on myös kansainvälisesti tunnustettu hyväksi.

ELÄKEJÄRJESTELMÄÄ on pikkuhiljaa heikennetty erilaisilla uudistuksilla. Vanhoilla eläkkeensaajille edullisilla muodoilla on päästetty eläkkeelle muun muassa suuret ikäluokat. Ritakallio sanoo, että jälkikäteen päätöksiä on helppo arvostella.

– Yhteiskunnan oikeudenmukaisuuden kannalta me 1960-luvulla syntyneet olemme tässä häviäjiä. Samalla voidaan ajatella, että kun me kävimme koulua, oli kouluilla käytettävissään enemmän rahaa kuin koskaan.

– Ei ole ehdotonta oikeudenmukaisuutta.

Eläkkeissä on jo elinaikakerroin, joka leikkaa koko ajan yhä enemmän uusia eläkkeitä. Elinaikakerroin ryhtyy puremaan tosissaan 1960-luvulla syntyneiden eläkkeitä.

– Sikäli elinaikakerroin on oikeudenmukainen, että se huomioi eliniän nousun. Järjestelmänä se on oikeudenmukainen, mutta yksilötasolla se ei ole aina oikeudenmukainen.

– Jos katsoo isoa kuvaa, se on oikeudenmukainen.

YKSITYISTEN ALOJEN nykyinen työeläkejärjestelmä luotiin 1960-luvulla, jolloin suomalaisten elinikä oli paljon nykyistä alhaisempi. Jos eläkejärjestelmää ei olisi korjattu, eläkeiän pitäisi olla nyt 72 vuotta.

– Joka toinen nyt syntyvä tyttö elää yli satavuotiaaksi, Ritakallio huomauttaa.

Hänen mielestään eläkejärjestelmä nyt on kestävä. Nykyisellä noin 24 prosentin eläkemaksulla pärjätään tämä vuosikymmenen loppuun.

Työeläkeyhtiöiden toiminnasta toinen puoli on rahastoitujen eläkevarojen sijoittamista. Korot ovat lähes nollassa ja alhaiset korot ovat nostaneet osakkeiden hinnat korkeiksi. Sijoitusympäristö�� kutsutaan nyt erittäin vaikeaksi.

– Uskon, että hajauttamalla ja aktiivisella hoidolla pystytään hankkimaan vuotuinen 3,5 prosentin reaalituotto sijoituksille.

Timo Ritakallio vieraili keskiviikkona Hämeenlinnan Paasikivi-Seuran kokouksessa.