Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perussuomalaisten ryhmä hajoaa

Hattulan valtuuston kokous kesti keskiviikkoiltana alle kymmenen minuuttia, mutta sinä aikana ehti pudota uutispommi.

Valtuuston perussuomalaisten kuusihenkinen ryhmä hajoaa kahtia, sillä kolme valtuutettua perustaa oman ryhmän. Uuden, Hattulan sitoutumattoman valtuustoryhmän puheenjohtajana toimiva Mikko Vahlman kertoo, että eron syynä on valtakunnan politiikka.

– Meillä ei ole mitään kiistaa paikallistasolla. Mutta perussuomalaiset ovat mukana hallituksessa, jonka toimia ja linjauksia emme voi hyväksyä. Tämä on protesti hallituspolitiikkaa vastaan, Vahlman kertoo.

Hänen lisäkseen persuryhmästä eroavat Aarre Lindeman ja Jussi Laine. Lindeman oli viime kunnallisvaaleissa koko Hattulan ääniharava, ja on myös kunnanhallituksen jäsen. Suuri äänisaalis kannusti Lindemanin mukaan pikemminkin eroamaan perussuomalaisista kuin jatkamaan.

– Olisi kohdellut äänestäjiäni väärin, jos en olisi tehnyt tätä ratkaisua, hän sanoo.

Myös Vahlman ja Laine kertovat, että äänestäjiltä on tullut kesän ja syksyn aikana valtavasti palautetta etenkin Kreikasta ja turvapaikanhakijoista.

Kolmikko vakuuttaa, että he haluavat jatkaa rakentavaa yhteistyötä valtuustossa ja myös vanhan ryhmänsä kanssa. Lindeman pitää kunnanhallituspaikkansa ja muutkin jatkavat niillä luottamuspaikoilla, joihin heidät on perussuomalaisten mandaatilla nimetty.

– Tästä on keskusteltu muiden ryhmien edustajien kanssa, ja voimme jatkaa, kolmikko sanoo. Eroaikeet pysyivät pienen porukan tiedossa, mutta Mikko Vahlman kertoo keskustelleensa asiasta muun muassa perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtajan Seppo Söderlundin kanssa.

– Hän pyysi, että nuku nyt yhden yön yli. Kyllä siinä useampikin yö meni miettiessä, Vahlman sanoo.

Valtuutettu Hannu Kaskela on perussuomalaisten Hämeen piirin piirisihteeri. Hän sanoo ymmärtävänsä eroratkaisun, vaikka olisikin toivonut kolmikolta pitkämielisyyttä.

– Hallituksessa on muitakin kuin perussuomalaiset, eivät linjaukset ole yhden ryhmän syytä.

Myös Kaskela sanoo, ettei perussuomalaisilla ole ollut Hattulassa sisäisiä kiistoja ja arvelee yhteistyön sitoutumattoman kolmikon kanssa sujuvan hyvin. Sitoutumaton ryhmä ilmoittaa, etteivät he suorita jäsenhankintaa, mutta ketään ei kielletä liittymästä ryhmään. Perussuomalaisiin he eivät usko palaavansa.

– Soinihan on ilmoittanut, että pois pääsee, mutta sitten on ovet kiinni eli paluuta ei ole, Mikko Vahlman sanoo. Hattulan valtuustossa on 35 paikkaa. Kokoomuksella on 10 valtuutettua, demareilla yhdeksän, keskustalla kahdeksan, perussuomalaisilla ja sitoutumattomilla nyt kummallakin kolme ja kristillisillä sekä vihreillä molemmilla yksi. HÄSA