Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmassa intoa ja haikeutta

Liisa Virtanen ja Harri Laine setvivät esiintymisasuja näyttelijöiden pukuhuoneessa. Se ei onnistu törmäilemättä.

– Tämä on kai oikeasti ilmanvaihtokonehuone, mutta iloisesti täällä kymmenen näyttelijää vaihtaa vaatteita, sanoo Virtanen. Virtasta huvittaa , mutta äänessä on myös hitunen haikeutta.

– Kyllähän tämä on rakkaudella ja suurella intohimolla rakennettu.

Harrastajateatterilaiset ovat jättämässä Aulangontie 1:n kolmentoista vuoden jälkeen kiinteistösaneerauksen takia. Nykyisissä tiloissa sillä on tänä vuonna 18 esitystä ja alkuvuodesta vielä muutama. Vuokrasopimus päättyy tammikuun lopussa.

– Nämä tilat kunnostettiin talkoovoimin. Silloin jouduttiin ostamaan ulkopuolelta vain sähkömies, muistelee Laine. Vuokrasopimus teatterin uudesta tilasta on periaatteessa neuvoteltu valmiiksi, mutta koska nimet vielä puuttuvat paperista, eivät Virtanen ja Laine paljasta sijaintia.

Sopivan kokoisen ja hintaisen kiinteistön löytäminen pienestä kaupungista ei ollut aivan helppoa, ja todellinen urakka on vasta alkamassa. Tyhjään tilaan on rakennettava näyttämö, katsomo sekä yleisölämpiö keittiöineen ja asennettava tekniikka valoista äänentoistoon.

– Ihan kaikki. Se vaatii kyllä hitosti hankintoja, sanoo Laine.

Vaikka muuttaminen on raskas tikki yhdistyksen taloudelle, on se myös antanut tekemiseen energiaa.

– Tuntuu, että porukka on saanut uutta virtaa, sanoo Virtanen.

Sitä tarvitaan. Ryhmän tavoitteena on tuoda keväällä uusi näytelmä upouudelle näyttämölle.

Muuton myötä teatterin katsojapaikkojen lukumäärä nousee nykyisestä 60:stä, muttei paljon. Eräät haluavat pitää yleisönsä lähellä näyttelijöitä.

– Mutta korkeutta tulee lisää. Kun pitkä mies seisoo meidän nykyisellä näyttömällä, sillä on lamppu päässä, nauraa Virtanen. Parhaillaan Eräs Teatteri harjoittelee parhaillaan näytelmää, joka tulee ensi-iltaan 31. lokakuuta. Apulaisohjaaja Virtanen on tyytyväinen Antti Viitamäen vuonna 2004 kirjoittamaan tekstiin Kuolema keskipäivällä .

– Se on varsin toimiva suomalainen dekkari, vaikka noudattaakin Agatha Christien perinteistä kaavaa. Jopa salapoliisin nimen alkukirjaimet ovat HP. Hyman Plum – Hercule Poirot.

Näytelmä työllistää koko ryhmän, mikä harrastajateatterilaisille ideaali tilanne.

– Kaikille näyttämölle haluaville on roolit, joiden joukkoon ei kuulu hovimestaria. Mukana on jonkin verran huumoriakin, paljastaa Virtanen. Uuden näytelmän lipunmyynti on käynnistynyt Eräs Teatterille tyypilliseen tapaan: sujuvasti. Osa näytöksistä on jo myyty loppuun.

– Kyselyjä tulee jo ennen kuin itsekään tiedämme minkä näytelmän teemme, sanoo Laine. – Mutta eihän tämä pelkästään meidän ystäväpiirillä pyörisi. Saamme pitkälti yli tuhat katsojaa näytelmää kohden, jatkaa Virtanen. Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuotta Eräs Teatteri on juhlistanut esityksellä Eräs Janne – tarinoita, tuokiokuvia, säveliä. Tekijöiden mielestä heidän tuotantonsa on löytänyt hyvin yleisönsä ja paikkansa Sibelius-tarjonnan vyöryssä.

– Se on kuin tietoisku säveltäjästä. Ammattimuusikot luovat siihen oman erityisen viehättävän tunnelmansa, sanoo Virtanen.

Teksti perustuu Ainon ja Jannen kirjeenvaihtoon, mikä tekee esityksestä Laineen mukaan todenperäisen. – Tuntuu, että kaikki yrittävät löytää juhlavuonna säveltäjään jonkun erityisen näkökulman. Me emme ole lähteneet revittelemään. HÄSA