Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi alueet pannaan kilpailemaan?

Valtio aikoo vauhdittaa alueiden kasvusuunnitelmia käynnistämällä ensimmäistä kertaa kasvuvyöhykekilpailun.

Mistä on kysymys, työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Olli Alho?

– Kysymme ehdotuksia siitä, mitä asioita vyöhykkeet olisivat valmiita viemään eteenpäin valtion kanssa. Ainakin Helsinki–Hämeenlinna–Tampere-vyöhyke (HHT) valmistelee ehdotusta ja todennäköisesti Turku–Pietari-akselilta tulee toinen.

Miten kasvuvyöhyke voi parantaa alueensa elivoimaa?

– HHT-vyöhykkeellä on tehty jo nyt paljon hyvää työtä. On pohdittu, miten esimerkiksi pendelöintiä voidaan helpottaa. Liikenne- ja viestintäministeriö on ollut työssä aktiivisesti mukana kehittämässä lippujärjestelmiä. Sen tyyppisiä ehdotuksia me nyt toivomme sisään.

– Me työ- ja elinkeinoministeriössä olemme kiinnostuneita mahdollisimman laajasta työssäkäyntialueesta. HHT:n kahden miljoonan ihmisen työssäkäyntialue on iso työvoimapooli, joka alkaa olla kiinnostava yritysten näkökulmasta.

Onko vastaavia vyöhykkeitä muuallakin?

– Perämeren kaaren suunnalla on tehty myös hyvää yhteistyötä. Siellä liikkuu ehkä määrältään vähemmän ihmisiä, mutta paljon tavaratonneja.

– Lounaisrannikolla on Turun, Uudenkaupungin, Rauman ja Porin Loura-yhteistyötä. Lisäksi toimintaansa on aloittelemassa Salpausselkä-vyöhyke ja jotain on ollut vireillä Savon suunnallakin.

Teette 1–2 parhaan kanssa sopimuksen. Millaisista summista on kyse?

– Meillä on käytössä kolmelle vuodelle yhteensä 15 miljoonaa euroa. Summassa ovat mukana myös suurten kaupunkien suorat kasvusopimukset eli ei tässä miljoonia jaeta vuositasolla kenellekään.

Miten nopealla aikataululla kisa polkaistaan käyntiin?

– Suhteellisen rivakasti. Tavoitteena on saada ehdotukset vielä tämän vuoden puolella.