Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”27 000 putoaa köyhyyteen”

Kansanedustajille lähetetyillä sähköposteilla on vaikutusta.

– Mitä vastata sairauksista kärsivälle 750 euroa kuukaudessa saavalle naiselle, joka kirjoittaa: ”Elän henkisesti raskasta, syrjäytynyttä ja suppeaa elämää, tunnen, että olen täydellisesti vankilassa, yksin ja hylättynä”, vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Aino-Kaisa Pekonen luki ääneen.

OPPOSITIO ESITTI vihreiden Outi Alanko-Kahiluodon johdolla epäluottamusta hallitukselle eläkkeensaajien toimeentulon kohtuuttoman heikentymisen perusteella.

Alanko-Kahiluoto epäili, ettei hallitus selvitä päätöksiensä seurauksia.

– Asumistuen leikkaukset ja eläkkeiden indeksijäädytykset pudottavat 27 000 uutta vanhusta köyhyysrajan alapuolelle, Alanko-Kahiluoto kertoi eduskunnan tietopalvelusta pyytämästään vaikutusarviosta.

Antti Lindtmania (sd.) ja Paavo Arhinmäkeä (vas.) hiersi, ettei ulkoministeri Timo Soinia (ps.) näkynyt salissa.

Hallituksen leikkauksia eivät olleet puolustamassa myöskään pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tai kokoomusjohtaja Alexander Stubb. Slovakian presidentti ja virkamatkat pitivät trion poissa.

– Soini sanoi tammikuussa: siltä porukalta ei voi eikä saa leikata, Lindtman toisti Soinin lausuntoa.

Demarijohtaja Antti Rinteellä oli ikävä köyhän asiaa puolustavia ”alkiolaisia keskustalaisia”.

HALLITUKSEN LINJAA puolusti painokkaimmin sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.).

– Perusturvan mahdollistama tulotaso on Suomessa länsieurooppalaista keskitasoa, Mäntylä arvioi.

Hän ei esittänyt asiasta lukuja.

Eläkeläisten oman asumistuen lakkauttaminen voi hallituksen esittämän suojaosuuden ansiosta pienentää eläkeläisen saamaa tukea korkeintaan 60 eurolla kuukaudessa. Suojaosuutta hallitus kaavailee korkeintaan 10 vuodeksi.

Matti Vanhanen (kok.) ja Ben Zyskowicz huomauttivat oppositiolle, ettei Suomen velkaantumista pysäytetä, ellei suurista menoluokista leikata.

Opposition mielestä on ”kylmä arvovalinta”, että hallitus keventää autoverotusta ja käyttää rahaa maatilojen investointeihin.