Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koiramäki uhkaa tyhjentyä poliisikoirista

Rinkelinmäellä toimivan poliisikoiralaitoksen nykyiset tilat ovat tulleet tiensä päähän.

Mahdollista on, että lähes 90 vuotta Hämeenlinnassa toiminut laitos jättää kaupungin. Päätöksiä ei ole vielä tehty.

Poliisikoiralaitos toimii Tampereen Hervannassa sijaitsevan Poliisiammattikorkeakoulun alaisuudessa.

Laitoksessa koulutetaan kaikki Suomen poliisikoiranohjaajat. Rehtori Kimmo Himberg sanoo, että Poliisiammattikorkeakoulu toivoo sijoituspaikan ratkeavan ensi vuoden aikana.

Asia nousee seuraavan kerran esiin Poliisihallituksen ja Poliisiammattikorkeakoulun tulosneuvotteluissa marraskuussa. Poliisikoiralaitos toimii Hämeenlinnassa Senaatti-kiinteistöjen vuokralaisena.

– Rakennukset alkavat olla huonossa kunnossa, yksi rakennus on jouduttu sulkemaan jo sisäilmaongelmien takia. Taloudellista ratkaisua ei tunnu löytyvän. Kiinteistönomistaja on ilmoittanut, ettei se aio investoida rakennusten korjaamiseen, Himberg kertoo.

Osa rakennuksista on rakennettu vuonna 1927, loput 1970- ja 1980 -lukujen taitteessa. Poliisikoiralaitoksen johtaja, ylikomisario Mikko Maunukselan mukaan tilat kaipaisivat päivittämistä, mutta alueelle tarvittaisiin myös täysin uudentyyppisiä, lähinnä lämmitettäviä ja muunneltavia sisätiloja.

Maunukselan mukaan Koiramäeksi kutsuttu alue on soveltunut laitoksen käyttöön hyvin. Koiramäki on toiminut eräänlaisena tukikohtana laitokselle, iso osa toiminnasta järjestetään lähialueilla. Vaikka päätöksiä ei ole tehty, on Senaatti-kiinteistöt ryhtynyt hiljaksiin yhdessä Poliisihallituksen ja Poliisiammattikorkeakoulun kanssa katselemaan korvaavia tiloja.

– Toistaiseksi on tutkittu vain sellaisia vaihtoehtoja, joissa olisi valmis rakennuskanta. Oli ratkaisu mikä tahansa, täytyy koirille joka tapauksessa rakentaa tilat, sanoo asiantuntija Jouni Konttinen Senaatti-kiinteistöiltä.

Konttisen mukaan yksi mahdollinen suunta voisi olla Tampereen Hervannassa sijaitseva Poliisiammattikorkeakoulu. Rehtori Himberg suhtautuu asiaan kuitenkin varauksella.

– Näin erityinen toiminta vaatii hyvin pitkälle räätälöidyt tilat. Sellaisia tiloja ei toki ole myöskään täällä Hervannassa, Himberg sanoo. Hämeenlinnassa poliisikoiralaitos on toiminut seitsemän hehtaarin tontilla.

Ensimmäinen vaatimus uudelle sijoituspaikalle onkin, että tilaa on riittävästi ympärillä. Laitos tarvitsee koiratallien lisäksi erilaisia harjoitusalueita, joko samalla kiinteistöllä tai sen läheisyydessä. Tiloja pitäisi olla myös henkilökunnalle sekä majoitustiloja poliisikoiranohjaajille.

Koiramäellä on noin kymmenkunta rakennusta. Huonokuntoisimmat rakennukset ovat alkujaan ilmeisesti asuinrakennukseksi rakennettuja. Konttisen mukaan kyse ei kuitenkaan ole purkukuntoisista rakennuksista. Jos laitos päätetään siirtää pois nykyisestä paikastaan, uskoo Jouni Konttinen kiinteistöjen siirtyvän Senaatti-kiinteistöjen myyntilistalle. HÄSA