Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Akatemian kautta kohti unelmaa

Pietarin Zenit on huimassa vauhdissa jalkapallon Mestarien liigassa. Se porskuttaa oman alkulohkonsa kärjessä puhtaalla tilillä: kolmesta ottelusta kolme voittoa ja pudotuspelipaikka pienen päässä jo lohkovaiheen puolivälissä.

Tiistai-iltana Zenit hemmotteli kannattajiaan hyisellä ja paljon nähneellä Petrovski-stadionillaan, kun se nujersi ranskalaisen Lyonin selvästi 3–1.

Zenitin menestys ei ole kovin suuri yllätys, kun katsoo sen pelaajalistaa. Portugalilaisen Andre Villas-Boasin valmentama joukkue on monikansallinen ammattilaisjoukkue – brassitähti Hulk, joukkueen portugalilaiset Miquel Danny ja Luis Neto, belgialaiset Nicolas Combaerts ja Axel Witsel, argentiinalainen Ezequiel Garay, espanjalainen Javi Garcia, italialainen Domenic Criscito ynnä liuta venäläistähtiä takaavat laadun. Pietari on miljoonakaupunki, jossa huippu-urheilua on tarjolla lähes lajissa kuin lajissa. Viime vuosi oli eräänlainen täysosuma, kun Zenit voitti Venäjän mestaruuden jalkapallossa ja SKA jääkiekossa.

Öljy- ja maakaasukonserni Gazprom pitää huolta omistaan. Se on Zenitin pääomistaja ja sen näkee myös Zenitin junioriakatemian toiminnasta.

– Akatemiassamme on mukana noin 600 poikaa alle 17-vuotiaiden joukkueista alle 6-vuotiaiden joukkueisiin. Heiltä ei peritä minkäänlaista maksua. Akatemian toiminta ja myös asuminen seuran internaatissa on pojille täysin ilmaista. Sponsoroinnista vastaa Gazprom, kertoo Zenitin akatemian urheilujohtaja Arnold Kasparov.

Kuka tahansa ei tietysti pääse akatemiatoimintaan mukaan. Valintaseula on tiukka. Zenitillä on kymmenen kykyjenetsijää, jotka tarkkailevat lahjakkaita junioreita niin Pietarin alueella kuin muuallakin Venäjällä. Zenitin akatemialla on myös kaksitoista satelliittijoukkuetta Pietarissa ja pari muualla Venäjällä. Satelliittijoukkueet pelaavat omaa sarjaansa. Kaksi–kolme kertaa vuodessa akatemia järjestää tilaisuuden, jossa seuran valmentajat ovat yhdessä tarkkailemassa junioreita. Kutsu varsinaiseen akatemiajoukkueeseen on monelle pojalle haave, jonka kautta pääsy junioriuran jälkeen edustusjoukkueen ammattilaispelaajaksi on vielä kaukainen haave.

– Zenit tekee 16-17-vuotiaiden akatemiapelaajiensa kanssa ensimmäisen sopimuksen, Kasparov kertoo.

Akatemiassa on noin 30 päätoimista valmentajaa. Työntekijöitä akatemissa on kaikkiaan lähes 100.

– Meillä on muun muassa omat lääkärit, fysioterapeutit, fysiikkavalmentajat. Internaatissa pojista pitää huolen neljä työntekijää.

Zenitin akatemia on Pietarin pohjoispuolella noin 12 km:n päässä Petrovski-stadionista. Keskuksessa on yksi jalkapallohalli, viisi valaistua tekonurmikenttää ja yksi ruohokenttä. Ruohokenttä näyttää olevan ihan viimeisen päälle, mutta Kasparovin mukaan sitä käytetään vain erikoistapauksissa.

Kenttäalueen toiseen päähän on rakentumassa rakennus, johon tulee myös akatemian internaatti, saunat, uima-altaat ym.

Internaatissa asuu 20-30 pelaajaa.

– Neljä–viisi poikaa joka akatemiajoukkueestamme asuu internaatissa, Kasparov sanoo. Opiskelu on isossa roolissa Zenitin akatemiassa.

– Ensin koulu, sen jälkeen jalkapallo, Kasparov vahvistaa marssijärjestyksen.

Hän kertoo, että akatemian pelaajiaan koulunkäyntiä ja koulumenestystä seurataan säännöllisesti.

Akatemiatoiminnan tavoitteena on kehittää huippujalkapalloilijoita – nuoria, jotka saavat jalkapallosta ammatin. Realiteetit ovat kuitenkin tiedossa.

– Hyvä, jos akatemiasta nousee joka vuosi yksi pelaaja ylöspäin, Kasparov tuumaa. – Toisaalta, jos heitä ei nouse yhtään, olemme tehneet työmme huonosti, hän jatkaa. HäSa