Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle-ryhmä aloittanee jo ensi kuussa

Kansanedustaja Arto Satonen (kok.) on nimetty Yleisradion rahoitusta ja tehtäviä pohtivan parlamentaarisen seurantaryhmän puheenjohtajaksi.

Valinnan teki kokoomuksen eduskuntaryhmä kokouksessaan torstaina. Päätös oli yksimielinen.

Yleisradion hallintoneuvostossa aiemmin toimineen Satosen mukaan seurantaryhmän on tarkoitus aloittaa varsin pian.

– Varmaankin marraskuulla käytännössä aloitamme. Ajallinen tavoite on saada työ valmiiksi ensi kevään tai alkukesän aikana. Tarkoitus siis on, että seurantaryhmältä tulisi esityksiä vuoden 2017 budjettiin, Satonen kertoo.

RYHMÄSSÄ ON yhteensä 12 kansanedustajaa: kaksi jokaisesta hallituspuolueesta sekä sdp:stä ja yksi muista eduskuntapuolueista.

Hallitusohjelman mukaisesti nimetyn ryhmän tehtävänä on selvittää Yleisradion julkisen palvelun tehtävän laajuus, toteuttamistapa ja rahoituksen taso. Ryhmä arvioi myös, mikä on Ylen asema ja merkitys suomalaisilla mediamarkkinoilla.

Kolmantena tehtävänä on tarkastella Yleisradion merkitystä demokratian, sananvapauden sekä viestinnän monipuolisuuden ja riippumattomuuden kannalta.

Satonen ei vielä tahdo kommentoida tarkemmin ryhmän työn yksityiskohtia.

– Tässä on hyvin laaja perustehtävä, pohdimme ylipäätään julkisen palvelun tehtävää, Ylen asemaa sekä rahoitusta laajalti. Tämä on tietenkin vain toimeksianto, jonka pohjalta mennään, Satonen perustelee.

– Mitään tuloksia en tietenkään vielä osaa ennakoida.

ELOKUUSSA ALOITTI työryhmä, jonka tehtävänä on selvittää ja arvioida kotimaisten mediamarkkinoiden toimintaedellytyksiä, markkinoiden esteitä ja kilpailuasetelmia.

Tämän selvitysryhmän puheenjohtajana toimii Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Anssi Vanjoki. Hän on aiemmin toiminut pitkään Nokian ylimmässä johdossa.

Muut ryhmän jäsenet ovat kirjailija ja kolumnisti Kalle Isokallio, viestintätoimisto Kreab Oy:n toimitusjohtaja, sdp:n entinen kansanedustaja Mikael Jungner ja vapaa toimittaja Reetta Meriläinen. Hän on aiemmin työskennellyt muun muassa Helsingin Sanomien päätoimittajana.

Satonen myöntää kaupallisen median tilanteen ”varsin haasteelliseksi”, mutta enempää hän ei tässä vaiheessa ota kantaa.

– Ryhmämme rooli on toki arvioida Ylen asemaa mediamarkkinoilla, ja varmaankin myös tätä teemaa käsitellään, mutta kaupallisen median osalta tehtävänanto kattaa ainoastaan sen osuuden, kun kaupallisella medialla on rajapintaa Yleisradion kanssa.

YLEISRADION TEHTÄVÄN määrittelee Laki Yleisradio Oy:stä.

Ylen toimintaa rahoitettiin pitkään tv-lupamaksulla, jonka suoritusta valvoivat tv-lupatarkastajat. Tämä korvattiin erillisellä Yle-verolla vuodesta 2013 alkaen.

Ensi vuodelle Yle-veron oli alunperin budjetoitu tuottavan 515 miljoonaa euroa, mutta hallitus päätti veron indeksikorotuksen jäädyttämisestä. Sen vaikutus on vajaat seitsemän miljoonaa euroa.