Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luksuksen kosketusta lähes nollabudjetilla

Dubai pärjäisi hyvin maailman luksuspääkaupunkien kilpailuissa.

Persianlahden rannalla, hiekka-aavikon reunalla kimaltelevan miljoonakaupungin isojen ostoskeskusten merkkiliikkeissä shoppailevien ei yleensä tarvitse katsoa tuotteiden hintalappua. Ostosten lomassa voi käydä cappuccinolla, jonka maitovaahto on koristeltu aidolla lehtikullalla.

Dubain huippuhotelleissa vapaana on todennäköisimmin perushuoneita kuin isoja yhden tai kahden makuuhuoneen sviittejä.

Matkaajan pää menee helposti luksuksesta pyörälle.

Ripauksen arjen luksusta voi kokea matkustamalla miljoonakaupungin metron ”ykkösluokassa” eli kultakorttiluokassa.

METRO on matkailijalle kätevä kulkuväline, sillä useimmat Dubain nähtävyyksistä sijaitsevat metrolinjan varrella.

Päivälippu metroon maksaa noin viisi euroa. Kymmenellä eurolla pääsee jo matkustamaan kultakorttilaisille varattuun vaunuun, josta löytyy istumapaikka lähes aina ruuhka-aikaankin.

– Vien omat vieraani aina katsomaan tanssivien suihkulähteiden esitystä, joka on täysin ilmainen, kertoo Dubaissa 11 vuotta vuotta asunut Minna Herranen.

Suihkulähteiden naapurissa on maailman korkein rakennus, 828 metrin korkeuteen kohoava Burj Al Khalifa.

– Burj Al Khalifan luona päivystää paljon valokuvaajia ottamassa turisteista kuvia. Paperikopiot ovat kalliita, mutta heidän kanssaan voi neuvotella hinnan vain muistikortille siirretyistä digikuvista, Herranen vinkkaa.

Jopa 150 metrin korkeuteen arabialaisen, afrikkalaisen tai maailmanmusiikin tahdittamina nousevat vesipatsaat valoineen ja rytmikkäine kuvioineen ovat vaikuttava näky niin päivällä kuin illalla. Esitykset ovat ilmaisia, mutta noin 16 eurolla saa paikan veneeseen, josta show näkyy aitiopaikalta.

Ostosten tekemiseen Herranen suosittelee isojen ostoskeskusten sijaan pienempiä ostoskeskuksia kuten Mercato Mallia ja Oasis Centeriä.

– Tuliaisostokset kuten teet, taatelit, makeiset ja perinteiset koriste-esineet kannattaa ostaa basaarien turistiliikkeiden sijaan vaikkapa Carrefour-supermarketeista, joissa on edulliset hinnat ja joissa tuotteita saa vertailla rauhassa ilman innokkaiden kauppiaiden myyntipuheita.

DUBAIN RANTAHOTELLIT ovat hintavia ja niiden rannat usein pieniä. Auringosta ja hiekkarannasta pääsee nauttimaan ilmaiseksi esimerkiksi Jumeirahin rannalla lähellä Burj Al Arab -hotellia.

Monet ostoskeskuksista ovat nähtävyyksiä itsessään. Mall of the Emiratesin yhteydessä sijaitsevassa Ski Dubain talviurheilukeskuksessa voi lasketella lumessa. Ostoskeskuksessa voi nähdä lumimaailman pingviinien ohimarssin ihan ilmaiseksi useita kertoja päivässä.

Keskiaikaisen muslimitutkimusmatkailijan mukaan nimetty Ibn Battuta Mall on paitsi ostoskeskus myös maailmanmatkoja ja keskiaikaisia keksintöjä esittelevä museo. Ostoskeskus on jaettu Ibn Battutan matkojen mukaan osastoihin, jotka on sisustettu ja koristeltu eri maiden arkkitehtuurin ja kulttuurien mukaisesti suihkulähtein, patsain ja seinäkoristein.

Tanssivien suihkulähteiden esitysaikataulu kannattaa tarkastaa etukäteen: www.thedubaimall.com/en/entertain/thedubaifountain.aspx

Hyppää bussiin tai lähde oppaan kanssa ruokakävelylle

Dubaissa on monta erilaista aluetta, ja välimatkat ovat pitkiä. Erinomainen keino hahmottaa Dubain monimuotoisuus on kiertoajelu kaksikerroksisella bussilla. Big Bus -kierroksella on valittavana kolme reittiä. Kaupunkikierros (City Tour) vie Dubain vanhempiin osiin Creekinlahden rannoille. Rantakierroksella (Beach Tour) pääsee näkemään keinotekoisen palmun muotoon rakennetun saaren sekä Atlantis-hotellin merellisesti sisustetut tilat. Satamakierroksella (Marina Tour) voi tutustua merelliseen Dubaihin. Kolmella kierroksella on 74 pysähdyspaikkaa, joista voi hypätä kyytiin valintansa mukaan joko 24 tai 48 tunnin lipun voimassaoloaikana. Kahden vuorokauden lippuun voi yhdistää iltakierroksen. Hintaan kuuluu myös ilmaisia lisäretkiä esimerkiksi aavikkosafarille tai flamingolaguunille sekä purjeveneristeily Creekinlahdella. Hinnat alkavat noin 60 eurosta ja 5–15-vuotiailta lapsilta 25 eurosta. Perhehinta alkaa 140 eurosta. MONI KOLKKA kaupungista jää matkailijoille usein tuntemattomaksi. Erilaiseen, siirtotyöläisten asuttamaan Dubaihin sekä Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maiden keittiöihin voi tutustua Dubaissa pitkään asuneen intialaistaustaisen Arva Ahmedin opastetuilla ruokakävelyillä. – Haluan näyttää etnisiä ravintoloita ja aitoa paikalliselämää. Olen aina itse ottanut haltuun uusia kaupunkeja ja ruokakulttuureja kävellen, siksi kierrokset tehdään jalan. Ahmedin Lähi-idän keittiöiden tuntemus häikäisee ja innostaa kokeilemaan uusia makuja. Kierroksilla kurkistetaan keittiöihin ja nähdään kokkausta käytännössä. Ruokakierrokselle kannattaa varustautua hyvillä kengillä, tyhjällä vatsalla ja kameralla, jolla voi ikuistaa erilaisia Dubain lomakuvia. Kierrokset maksavat reilut sata euroa ja niihin sisältyy runsaan ruoan lisäksi bussikuljetus Mall of The Emirates -ostoskeskuksesta. LISÄTIETOJA eng.bigbustours.com/dubai/ home.html ja www.fryingpanad­ventures.com

Elämyksiä ostosten lomassa

Dubaissa nähtävyyksiä ei tarvitse hakea ostoskeskuksia ja hotellia kauempaa. Tapaa pingviinit Mall of the Emiratesin ostoskeskuksen Ski Dubain lumimaailmassa pääsee pakoon paahtavaa aurinkoa. Opastetulla kierroksella saa ruokkia pingviinejä ja kuvauttaa itsensä niiden kanssa. Lämpimät haalarit, saappaat ja käsineet kuuluvat pääsymaksun hintaan. Sosiaaliset pingviinit hurmaavat kaikenikäiset. Reilun puolen tunnin mittainen kierros maksaa noin 37 euroa. www.skidubaipenguins.com Snorklaa akvaariossa Vedenalaiseen elämään voi tutustua Dubai Mall -ostoskeskuksen Dubai Aquarium and underwater zoossa, jonka päätähti on 750-kiloinen krokotiili. Merieläinten maailmaan voi kurkistaa myös snorklaten. Akvaario on maailman suurimpia; siinä on 10 miljoonaa litraa vettä ja sen leveys on 20 metriä, pituus 51 metriä ja korkeus 11 metriä. Peruslippu aikuisilta noin 17 euroa ja lapsilta noin 13,50 euroa. www.thedubaiaquarium.com Ihmettele Atlantista Atlantiksen mysteerit paljastuvat Palmusaarilla sijaitsevan Atlantis-hotellin The Lost Chambers -kierroksella. Siellä on esillä kuvitteellisia merihirviöitä, joiden inspiraatiota on haettu muinaisen tarun mereen vajonneesta kaupungista. Peruslippu aikuisilta noin 25 euroa, lapsilta noin 17 euroa. www.atlantisthepalm.com/marine-water-park/lost-chambers-aquarium

Päivi Arvonen