Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lastensairaalaan elementit tulevat Forssasta

Parma Oy on aloittamassa ontelo- ja seinäelementtien toimitukset Helsinkiin rakennettavaan uuteen lastensairaalaan lähiaikoina.

Toimitukset jatkuvat työmaalle aina ensi kesäkuulle. Forssassa seinäelementteihin asennetaan jo ikkunat paikalleen.

– Lastensairaalan elementtitoimitukset saimme kovan ja rehdin kilpailutuksen jälkeen. Kysymyksessä on niin koko Parmalle kuin Forssan tehtaalle tosi tärkeä kohde, sanoo Parman toimitusjohtaja Hannu Tuukkala.

Kohteen seinäelementit valmistetaan Forssassa ja ontelolaatat Tuusulan Hyrylässä.

Kaikkiaan Parma valmistaa lastensairaalaan muutama tuhat elementtiä.

– Valmiiksi seinäelementtiin asennetuilla ikkunoilla on kasvavaa kysyntää rakentamisessa, koska valmistusaika kohteella lyhenee, työturvallisuus paranee ja rakennustyömaiden logistiikka on paremmin hoidettavissa. Samalla pystymme lisäämään tuotannon jalostusarvoa. Lisäksi nykyisin on paljon kohteita, joiden tonteille ei voida enää lähteä varastoimaan rakennusosia entiseen malliin, Tuukkala sanoo.

Tuukkala kertoo Parman valmistutuvan ensi talveen huomattavasti paremmissa näkymissä kuin viime vuonna. Ylöjärvellä Parma sulki kesällä ontelolaattatehtaan ja nyt Pirkanmaalla tarvittavat elementit valmistetaan Forssassa.

Parma on lopettamassa vuoden loppuun mennessä myös ontelolaattojen valmistuksen Joutsenossa. Viime talvena Parman Forssan tehtaalla oli lomautuksia, jotka johtivat keväällä noin kolmenkymmenen henkilön irtisanomiseen. Nyt näkymä tulevaan talveen on toinen.

Tuukkala arvoi, että rakentamisessa suhdanteen pohjakosketus ajoittuu tähän vuoteen ja ensi vuodelle rakentamisen ennakoidaan kasvavan muutamalla prosentilla.

– Lähtö talveen on huomattavasti parempi kuin viime vuonna tähän aikaan. Pohjat kysynnän osalta on nähty. Takana on neljä vuotta laskevia markkinoita. Tämä on olennainen muutos. Arvioin, että rakentamisessa on patoutunutta kysyntää vaikka rakentaminen näyttääkin polarisoituvan kasvukeskuksiin, Tuukkala sanoo.

Pääkaupunkiseudun lisäksi rakentaminen on keskittymässä Turkuun, Tampereelle ja Jyväskylään.

Tuukkala sanoo, että tehtaiden sulkemisten yhteydessä työtä vaille oleville työntekijöille on tarjottu töitä muista Parman tehtaista, koska ammattitaitoisista työntekijöitä haluttaisiin pitää kiinni. Halukkuus muuttamiseen on kuitenkin ollut olematonta. Tuukkala ihmettelee hieman tilannetta ja arvioi nykyisen työttömyysturvan olevan osan selitystä siihen, miksei muuttopäätöksiä vain tehdä.

Parma valmistaa Forssassa myös Espoon Tapiolaan rakennettavan kauppakeskuksen elementtejä. Erikoisuutena kauppakeskukseen valmistetaan ulkoseiniin koriste-elementit.

Koriste-elementtien valmistusta on kehitelty yhteistyössä kauppakeskuksen suunnitelleen arkkitehdin kanssa.

Toisena innovaationa Forssassa on alettu valmistaa parvekemoduulia, jossa parvekelaatta, seinät ja katto on valettu yhteen saumatuksi kokonaisuudeksi. Myös tätä innovaatio lyhentää rakennusaikaa työmaalla ja on työturvallisuudeltaan helpompi asentaa. Tähän mennessä Parmalta on tilattu sata parvekemoduulia. Parma on tuotannossaan siirtymässä Forssassa yhä korkeamman profiilin tuotteisiin. HäSa