Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinvointitreeneissä ei tarvitse hikoilla

Yksinäisyyteen ja ystävien harveneviin riveihin tarjoaa lääkettä Hämeenlinnan Kumppanuustalolla käynnistyvä virkistysryhmä, johon odotetaan seniori-ikäisiä eli yli 70-vuotiaita osallistujia.

Ryhmän järjestää Hämeenlinnan seudun mielenterveysseura, mutta osallistuminen ei edellytä seuran jäsenyyttä eikä muutakaan kytköstä seuraan, vaan ainoana pääsyvaatimuksena on ikä.

– Ryhmässä tavoitellaan mielen hyvinvointia ja elämäniloa, ja tervetulleita ovat kaikki asiasta kiinnostuneet, sanovat ryhmän vetäjät Linda Vesaharju ja Annukka Yliruusi.

He kuuluvat molemmat paikallisen mielenterveysseuran hallitukseen, ja myös työskentelevät yhdessä terveydenhuoltoalalla. Hyvinvointitreenien vetäminen on heille vapaaehtoistoimintaa. Ryhmään mahtuu 10 kurssilaista, ja toistaiseksi ilmoittautuneita on vain muutama. Vesaharju ja Yliruusi arvelevat, että ryhmän nimi eli hyvinvointitreenit saattaa arveluttaa joitakin, mutta turhaan.

– Treenit ehkä nimenä hämää, mutta ryhmät tunnetaan koko maassa tällä nimellä. Tämä on Suomen Mielenterveysseuran kehittämä toimintamalli, mutta kyse ei ole hiki päässä treenaamisesta, vaan henkisestä hyvinvoinnista, Yliruusi kertoo.

Vastaavia ryhmiä on järjestetty muilla paikkakunnilla, esimerkiksi Järvenpäässä on jo menossa kymmenes ryhmä. Ensimmäisen ryhmän saaminen täyteen on voinut olla hankalaa, mutta sen jälkeen puskaradio on toiminut tehokkaasti.

– Järvenpäässä on käynyt niin, että kun ryhmien viralliset tapaamiset ovat päättyneet, osallistujat ovat jatkaneet epävirallisia tapaamisia omin päin, Vesaharju kertoo. Hyvinvointitreeni-ryhmät on räätälöity vastaamaan tarpeeseen, sillä monen yli 70-vuotiaan ongelmana on yksinäisyys. Sitä nuoremmat osallistuvat yleensä monenlaisiin rientoihin kalenterin täydeltä, mutta kun ikää karttuu, kodin kynnys kasvaa.

– Monelle käy niin, että kun ystäväpiiri harvenee, ei tule enää lähdettyä ihmisten ilmoille. Me toivomme, että hyvinvointitreeneihin olisi helppo tulla ja kokoontumisissa voisi löytää uusia ystäviä. Vesaharju ja Yliruusi ovat hahmotelleet tiettyä ohjelmarunkoa, mutta tarkoitus on kuunnella myös ryhmäläisten toiveita.

– Suunnitelmissa on ainakin, että käymme juhlavuoden kunniaksi Sibelius-kodissa ja sen jälkeen Sibelius-leivoksilla, he kertovat.

Liikuntaakin suunnitelmissa on, mutta rauhallista eli esimerkiksi tuolijumppaa. Jos ryhmän jäsenten on vaikea liikkua, ohjelmaa tuodaan Kumppanuustaloon. Esimerkiksi metsäretken voi tehdä sisälläkin valmiin videomateriaalin avulla.

Ryhmässä myös jutustellaan vapaamuotoisesti tai esimerkiksi “Myönteisen muistelun kortteja” hyödyntäen.

– Mutta kenenkään ei tarvitse olla äänessä, jos ei halua. Tänne voi tulla myös kuuntelemaan. Ryhmät ovat osallistujille maksuttomia, sillä Suomen mielenterveysseura tukee toimintaa. HÄSA