Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päälliköllä on oltava kanttia ja itsevarmuutta

– Hyvä johtaja ottaa toiset huomioon, on itsevarma, pystyy tekemään päätöksiä ja seisomaan niiden takana, Hillevi Terho kiteyttää päällikön ominaisuuksia.

Terho on Riihimäellä perjantaina käynnistyneen Samoaja Explon 22-vuotias luotsi, joka pitää viikonlopun ajan partiolaistapahtuman lankoja hyppysissään.

Kyseessä on leiri, joka veti Riihimäen katukuvaan liki 1300 iältään 15–17-vuotiasta partiolaista. Järjestelyt alkoivat jo maaliskuussa.

– Tapahtumassa nuoret johtavat nuoria, sillä 250 hengen järjestelyjoukko on keski-iältään hyvin nuori. Partioprojektien avulla kasvetaan hyviksi tulevaisuuden johtajiksi. Explon järjestelyt tarkoittavat keravalaiseen partioryhmään Hiiden Hittavaisiin kuuluvalle Terholle kymmenien vapaaehtoisten johtamista ja satoja työtunteja. Ihan pystymetsästä ei 10 vuotta partiota harrastanut Terho valtavan tapahtuman johtohahmoksi ryhtynyt.

– Johtajuuden opettelu alkaa heti pienestä pitäen. Vastuuta lisätään vähitellen.

Päivän sana on nousujohteisuus.

– Esimerkiksi 7-vuotias partiolainen voi vastata, että kaikille tuodaan kokouksiin mukit paikalle. Opettelu lähtee pienistä jutuista. Vertaisjohtajuudessa puolestaan toimitaan samanikäisten kanssa.

Riihimäen tapahtuma on suurin Terhon johtama projekti – tähän asti. Hän arvioi, että partiossa opittua johtamista arvostetaan työelämässä.

– Projektien aikana saanut itsevarmuutta lisää. Myös kokemus kehittää. Viisi vuotta sitten en voinut kuvitellakaan tekeväni yhteistyötä kaupunginjohtajien kanssa tai pyörittäväni budjetteja. Partiolaistapahtuman tarkoituksena on antaa nuorille mahdollisuus oppia taitoja, testata uusia asioita ja kokeilla omia rajojaan.

Terhon mukaan leirin ohjelma on rakennettu tukemaan samoajien partio-ohjelman kasvatustavoitteita.

– Partiolaisuus ei ole pelkkää erätaitojen ja solmujen opettelua tai mummon taluttamista tien yli eli päivän hyvän työn tekemistä. Toki hyväksi kansalaiseksi kasvamista tavoitellaan. Nuoria rohkaistaan ylittämään itsensä heittäytymään erilaisiin tilanteisiin. Myös leikin varjolla. Terhon mukaan nuoret voivat verrata omia arvojaan partion arvoihin.

– Se tarjoaa nuorille mahdollisuuksia rakentaa käsitystä itsestään, muista ja erilaisista ihmissuhteista sekä syventää ymmärrystä esimerkiksi ryhmässä toimimisesta.

Nuoria usein aliarvioidaan. Erityisopettajaksi opiskelevalla partiojohtajalla on eri käsitys asiasta. – Leirillä olen kohdannut paljon oma-aloitteisia, reippaita ja vastuullisia nuoria, jotka uskaltavat paitsi antaa, myös ottaa vastaan palautetta, Hillevi Terho sanoo. HÄSA