Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Partiosta saatu innostus toi ammatin

Hattula

Harva pääsee sanomaan samaa kuin hattulalainen Sanna Laaksonen. Hänellä on kaksi omaa lasta, mutta takana kuusi synnytystä.

Laaksonen on viittomakielen tulkki, joka työllistää yrityksensä kautta itsensä ja neljä työntekijää.

– Asiakkaat vaihtuvat tiheään, mutta perhetilanteisiin moni haluaa mukaan tutun tulkin. Siksi olen ollut tulkkina mukana synnytyksissä, Laaksonen kertoo.

Parolasta kotoisin oleva Laaksonen innostui viittomakielestä partiossa, jossa hän oppi sormiaakkoset. Myöhemmin hän oppi lisää kansalaisopiston kurssilla, ja lukion jälkeen hän pääsi opiskelemaan alaa Kuopioon.

HÄNEN LÄHIPIIRISSÄÄN ei ole kuulovammaisia, vaan hän innostui viittomakielestä kuten mistä tahansa vieraasta kielestä.

– Viittomakieli on visuaalista ja sitä oppii eri tavalla kuin muita kieliä, vaikka siinäkin on oma kielioppinsa. Viittomat menevät lihasmuistiin, ja se oppimisen tapa miellytti minua, Laaksonen kertoo.

Opintojensa jälkeen Laaksonen työskenteli aluksi freelancerina ja vuodesta 2000 alkaen Hämeenlinnan tulkkikeskuksessa. Sen toiminta lakkasi, kun tulkkipalveluiden järjestämisvastuu siirtyi kunnilta Kelalle.

– Olin jo aiemmin tehnyt töitä myös omalla toiminimellä, ja kun tulkkikeskus lakkautettiin, oli aika helppo ratkaisu perustaa oma yritys, Laaksonen kertoo.

LAAKSOSEN SANSCOM toimii nykyisin noin 100 kilometrin säteellä Hämeenlinnasta. Kela kilpailuttaa palvelut muutaman vuoden välein, ja nykyinen sopimus optiovuosineen ulottuu pisimmillään vuoteen 2017.

– Olemme olleet mukana nyt kahdessa kilpailutuksessa, ja onneksi saaneet sopimuksen. Mutta kilpailutus on yrittäjälle iso ponnistus, kaikki on laskettava todella tarkkaan.

Laaksonen kertoo, että alalla on paljon yhden hengen yrityksiä ja lisäksi muutama monen kymmenen työntekijän firma. Sanscomilla ei ole erillisiä toimistotiloja eikä toimistohenkilökunta.

– Se pienentää yrityksen kuluja, mutta toisaalta löysää ei ole yhtään. Olemme kaikki kentällä, ja jos joku meistä sairastuu, muut paikkaavat mahdollisuuksien mukaan.

Sanna Laaksonen palkittiin lauantaina Hattulan vuoden yrittäjä 2015 -palkinnolla.