Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tavallisten ihmisten  pukija

Hämeenlinna

Yrittäjä Marja Tyrkäs oli 14-vuotias, kun hän muutti perheineen Orimattilasta Lammille. Marjan vanhemmat Edit ja Einari Mannonen olivat aloittaneet vaatteiden torikaupan joitain vuosia aiemmin.

Mannoset asettuivat pitämään vaatekauppaa Lammin vanhaan Säästöpankin taloon vuonna 1955. Einari Mannonen kuoli seuraavana vuonna ja Marja ryhtyi neljästä lapsesta vanhimpana juoksulikaksi kauppaan, jonka pitämistä Edit-äiti jatkoi.

Marja Tyrkäs oli kaupassa töissä äitinsä kanssa vuoteen 1980 asti, kunnes oli aika tehdä sukupolvenvaihdos. Siitä alkaen hän on toiminut Vaate-Pirtti Oy:n omistajana ja yrittäjänä.

VAATEALAA on kohdannut melkoinen myllerrys 60 vuodessa. Valikoimassa oli aluksi vain muutamia artikkeleita ja vaatteet olivat perusvärisiä.

– Ennen kelpasi se mitä oli tarjolla, nykyisin katsotaan tarkemmin.

Nykyvalikoimien pitää kauppiaan kokemuksen mukaan olla runsaat, vaihtoehtoja aina sesonkien mukaan.

Vaate-Pirtti on kuitenkin menestynyt 60 vuoden ajan samalla reseptillä. Se tarjoaa tavallisia vaatteita tavallisille ja kaiken kokoisille ihmisille.

VAATE-PIRTTI on tärkeä osa maaseudun harvenevaa palvelutarjontaa ja kaupalla on vakiasiakaskunta. Ostoksille tullaan myös Lammin ulkopuolelta ja kesäasukkaat ovat tärkeä asiakasryhmä.

Viime vuodet Tyrkäs on työskennellyt kaupassa yksin ja kiireapulaisten avulla. Työelämään tutustujia viereisestä Lammin yläkoulusta käy vuosittain muutamia.

Marja Tyrkäs on nyt 74-vuotias, takana on töitä vaatteiden parissa 60 vuotta ja niistä 35 yrittäjänä. Palo tekemiseen on edelleen kova, vaikka terveyden ehdoilla on edettävä rauhallisemmin kuin ennen.

– Hyvät ystävät ovat apunani. Nautin tästä edelleen, sillä tykkään ihmisistä, kaikenkokoisista ja näköisistä. Myös maahanmuuttajien kanssa on tässä tutustuttu, Tyrkäs iloitsee.

Liikkeen tulevaisuus on avoin. Marja Tyrkäs on luvannut jatkaa niin kauan kuin jaksaa, mutta jatkajaa ei ole tiedossa.

– Kun palvelee asiakkaitaan mahdollisimman hyvin ja tasavertaisesti, tuo se iloa molemmille osapuolille, kokenut kauppias muistuttaa.

Marja Tyrkäs palkittiin Hauhon, Lammin ja Tuuloksen yrittäjäjuhlassa lauantaina Vuoden yrittäjänä 2015.