Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutuuskeino vähentää kaivosten jätekiveä

Kaivostoiminnassa syntyvien jätteiden hyödyntäminen kiinnostaa entistä enemmän kaivosalaa.

Yksi syy on se, että louhittavissa malmeissa on maailmanlaajuisestikin yhä enemmän alhaisia pitoisuuksia metalleja.

– Eli sivukiveä on enemmän. On hyvä, jos sivukiveä saadaan pois ennen rikastusprosessia. Siten voidaan vähentää kuljetuskustannuksia sekä energian ja veden kulutusta, sanoo rikastustekniikan professori Saija Luukkanen Oulun yliopistosta.

Paljon energiaa ja vettä vaativa rikastus tarkoittaa arvoaineiden erottamista malmista.

SOTKAMO SILVER AB:N ja Outotecin testaama uusi menetelmä on tuorein esimerkki kehitystyöstä. Menetelmällä voidaan vähentää merkittävästi kaivostoiminnassa syntyvän jätekiven määrää.

Hihnalla liikkuvien malmikivien laatu tunnistettiin röntgensäteellä. Heikkolaatuisesta malmista pystyttiin esirikastuskokeella erottamaan sivukivestä noin 60 prosenttia. Jos erottelu voidaan tehdä jo avolouhoksen pohjalla, säästyy sekä energiaa että rahaa.

– Erityisesti kiven jauhaminen vie energiaa. Tässä tapauksessa jauhettavan kiven määrä vähenee merkittävästi suhteessa tuotettuun rikastemäärään, kertoo konsernijohtaja Timo Lindborg Sotkamo Silveristä.

Jätekiven vähentäminen myös nosti huomattavasti jatkokäsittelyyn menevän aineksen hopeapitoisuutta.

Koe liittyy Tekesin Green Mining -ohjelmaan, jossa Sotkamo Silver on mukana. Yhtiö on perustamassa hopeakaivosta Sotkamoon. Rahoitusjärjestelyt ovat vielä kesken.

Lindborg sanoo, että menetelmä ei toimi kaikilla malmeilla eikä malmin osioillakaan. Hän sanoo, että esirikastus on melko harvinaista mutta uskoo, että etenkin pienimuotoisessa toiminnassa ja avolouhoksissa sitä voidaan käyttää.

Luukkanen pitää Sotkamo Silverin tekemän esirikastuskokeen tuloksia mielenkiintoisina. Esirikastusmenetelmien kehittäminen on maailmanlaajuisesti kasvavan kiinnostuksen kohteena.

TEKESIN muutaman vuoden kestänyt Green Mining -ohjelma päättyy ensi keväänä. Projekteista suurin osa on koskenut vedenpuhdistusta. Ohjelman päällikön Kari Keskisen mukaan taloudellinen taantuma on hidastanut tulosten viemistä käytäntöön.

Jatkoa on luvassa Finpron keväällä alkavasta kaivosteollisuuden kasvuohjelmasta.