Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Löytääkö suomalainen Iranista uutta bisnestä?

Kahdeksanhenkinen suomalainen delegaatio vierailee parhaillaan Iranissa alivaltiosihteeri Matti Anttosen johdolla.

Matkan tarkoituksena on edistää suomalaista vientiä maahan sekä pohjustaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan (kok.) sekä merkittävän yritysdelegaation joulukuista matkaa.

Minkälaisia kaupallisia mahdollisuuksia Iranissa on, tiiminvetäjä Tiina Larvala UM:n Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan yksiköstä?

– Osittain tämä on vielä fact-finding-tyyppinen matka. Olemme kyllä jo tunnistaneet sektoreita, joilla olisi kysyntää, ja Suomella vastaavasti tarjontaa. Niitä ovat cleantech, biotalous, it-ala ja infrastruktuuri, erityisesti satamarakentaminen.

– Lisäksi matkalla on tarkoitus saada tietoa kaupankäynnin reunaehdoista. Tapaamme myös niitä suomalaisia firmoja, joita täällä jo on.

Miten Iran kehittyy, ja onko maa avoin bisnekselle?

– Kysyntä täällä on huima, ja tarve yhteiskunnan sekä talouden uudistamiselle mielettömän suuri.

– Länsi-investoinnit toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi, ja täällä on käynyt paljon kauppavaltuuskuntia.

Onko valtakoneisto halukas uudistamaan maata?

– Kyllä, sillä se on ainut tapa säilyttää kansansuosio.

– Uudistusmieliset tuulet ovat alkaneet puhaltaa presidentti Rouhanin kaudella, mutta ei se tarkoita, että koko yhteiskunta olisi tätä mieltä, onhan täällä aika vaikutusvaltaisia vanhoillisia. Helmikuun parlamenttivaalit ovat varmaankin yksi virstanpylväs.

Aiheuttaako lisäviennin hakeminen Iranista kitkaa Suomen ja muiden länsimaiden välillä, Iran kun on esimerkiksi Syyrian kriisin suhteen hieman eri rintamassa?

– Lähes kaikki EU-maat ovat jo käyneet täällä, ja myös Aasia katsoo tänne.

– Yhdysvallat on tietenkin eri asia. Ovathan senkin Iran-suhteet parantuneet, mutta vaatii vielä monta vuotta, että ne normalisoituvat. Tosin kyllä amerikkalaisetkin tänne kauppaa käyvät, vaikka politiikka on mitä on.