Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asiantuntija: Puukiukaat pois uudisalueilta

Puunpoltosta aiheutuu nykyään niin paljon haitallisia hiukkaspäästöjä, että asiantuntija olisi valmis harkitsemaan puukiukaiden käytölle rajoituksia uusilla tiiviisti rakennetuilla asuinalueilla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri, dosentti Raimo O. Salonen esittää, että uusilla asuinalueilla ei enää sallittaisi puukiukaita. Hän perustelee tätä sillä, että pienhiukkaspäästöt ovat lähteneet jyrkkään nousuun ja EU-direktiivin myötä parempaa ilmanlaatua joudutaan odottamaan vielä pitkään.

Puun pienpoltosta aiheutuvat päästöt ovat suurin yksittäinen haitallisia pienhiukkasia aiheuttava päästölähde.

Salosen mukaan kaupunkien pitäisi miettiä, miten savualtistusta voidaan vähentää.

– Uusilla kaava-alueilla ei pitäisi sallia puukiukaita ja varaavien takkojen pitäisi olla vähäpäästöisiä, Salonen sanoo.

Hän huomauttaa, että ulkoilman lisäksi naapurisavujen haitalliset hiukkaset tunkeutuvat myös sisätiloihin.

– Vuosikausia jatkunut altistuminen lisää sydän- ja hengityssairaiden ennenaikaista kuolleisuutta, Salonen toteaa.

Puunpolton haitalliset pienhiukkaset aiheuttavat Salosen mukaan Suomessa vuosittain satoja ennenaikaisia kuolemia. THL:n vuoden 2000 tilanteeseen perustuva arvio 260 ennenaikaisesta kuolemasta on todennäköisesti nyt liian pieni.

– Uusi arvio pitäisi tehdä. Kuolleisuus on todennäköisesti lisääntynyt, sillä puunkäyttö on kasvanut aiemman arvioinnin jälkeen 50 prosenttia. Päästöt ovat lisääntyneet, eivät pienentyneet, Salonen sanoo.

Salonen muistuttaa, että puunkäyttö on kasvanut samalla, kun kaupungistuminen on kiihtynyt. Puunpoltosta aiheutuvat pienhiukkaspäästöt ovat jo lähes puolet koko maan hiukkaspäästöistä.

Klapimarkkinoilla on menossa vuoden kiireisin aika. Oulun Kellossa toimiva pienpuukaupan yrittäjä Pertti Alakopsa pilkkoo ostamansa koivunrangat klapeiksi kuivatushäkkeihin.

Sauna- ja takkapuita pursuavat häkit siirretään kuivaamoon, jossa niistä tulee polttokuivia 3-4 vuorokaudessa.

– Tämä kesä oli niin märkä, että ulkokuivaus ei olisi onnistunut, Alakopsa toteaa.

Alakopsa muistuttaa, että puiden on oltava kuivia, jotta vältytään pahimmilta haitallisilta pienhiukkasilta. Saunapuu on hänen mukaansa kuivaa, kun kosteusprosentti on 25.

Haitalliset pienpäästöt syntyvät Alakopsan mukaan siitä, kun ihmiset polttavat tulipesässä muovia, roskia ja märkää puuta.

EU-direktiivi säätelee polton aiheuttamia päästöjä. EU:n ekodesign-direktiivin piiriin kuuluvien lämmityskattiloiden ja tulisijojen osalta määräykset tulevat voimaan todennäköisesti vuonna 2022. Rajoitukset koskevat uusia laitteita ja rakennelmia.

Suomalaisille tärkeät saunakiukaat jäävät Salosen mukaan kuitenkin sääntelyn ulkopuolelle.

Puunpolton kasvavan suosion taustalla on tunnelman ohella lämmitysenergian kallistuminen.

Kustannusjahdissa puulämmitystä käytetään lisälämmön lähteenä. Puutakka on Salosen mukaan hyvä varajärjestelmä myrskyjen ja pakkasten varalta.

Miten savupirteissä pärjättiin?

– Tiedetään, että puunpolton hiukkaset heikentävät elimistön puolustuskykyä bakteeri-infektioita vastaan. Savuisissa pirteissä asuminen saattoi altistaa keuhkokuumeeseen ja tuberkuloosiin, Salonen toteaa.