Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valta vaihtuu Puolassa

Puolan sunnuntaiset parlamenttivaalit merkitsevät vallanvaihdosta. Opposition suurin puolue, konservatiivinen Laki ja oikeus (PiS) on saamassa ovensuukyselyjen mukaan äänistä peräti 39,1 prosenttia.

Maata kahdeksan vuotta johtanut keskustaoikeistolainen, Eurooppa-myönteinen Kansalaisfoorumi (PO) joutuu tyytymään 23,4 prosenttiin. Pääministeri Ewa Kopacz tunnusti heti tappion.

Konservatiivien voitto merkitsee linjamuutosta Puolaan. PiS suhtautuu epäileväisesti EU:hun mutta on tiukka Nato-jäsenyyden kannattaja.

Puolalaisäänestäjien halu vaihtaa hallitusta on yllättävä, sillä Puolan talous on porskuttanut viime vuodet vauhdikkaasti. Sen kasvuluvut ovat olleet EU-maiden suurimpia. Tällä hetkellä bkt:n kasvuvauhti on 3,5 prosenttia.

Puola on ainoa maa Euroopassa, joka ei ole viimeisen vuosikymmenen aikana vajonnut edes lyhyeksi aikaa taantumaan.

Työttömyys on laskenut kymmenessä vuodessa selvästi. Nämä ovat tosin hämääviä lukuja, sillä Puolasta on muuttanut 2,5 miljoonaa työikäistä Britannian, Irlannin ja Saksan kaltaisiin maihin.

HYVIÄ TYÖPAIKKOJA on syntynyt myös Puolaan – varsinkin Varsovan, Krakovan, Wroclawin ja Gdanskin it-yrityksiin.

Työehdot ovat kuitenkin Puolassa usein karut ja työmarkkinoiden joustavuus huipussaan.

Puolassa on Neue Zürcher Zeitungin mukaan enemmän määräaikaisia työsuhteita kuin missään muussa EU-maassa.

Puolalaiset nuoret kutsuvat näitä matalapalkkaisia ja heikon työsuhdeturvan sopimuksia ”roskasopimuksiksi”.

Kahdeksan vuotta hallituksen suitsia pidellyt Kansalaisfoorumi ei ole PiS:n mukaan tehnyt mitään, jotta nuoret puolalaiset pysyisivät kotimaassa.

Jaroslaw Kaczynskin johtama Laki ja oikeus on varsinkin maaseudun katolisten ja isänmaallisten puolue. Sen kannattajat asuvat idässä ja etelässä, kun taas vauraammissa länsiosissa kannatetaan liberaaleja arvoja ja puolueita.

VAATIMUKSET tiukan aborttilain höllentämisestä ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien lisäämisestä saavat Puolan konservatiivit takajaloilleen.

Keväällä valittu uusi presidentti, PiS-puolueeseen kuuluva Andrzej Duda jätti allekirjoittamatta lain, joka olisi helpottanut sukupuolenvaihdosleikkaukseen pääsyä.

Laki ja oikeus aikoo pudottaa eläkeiän 67 vuodesta 65 vuoteen, nostaa vähimmäispalkan 12 zlotyyn (3 euroon) tunnilta ja keventää lapsiperheiden verotusta. Hiilikaivosten sulkemisvauhtia luvataan jarruttaa.

Valtion kassavajetta paikattaisiin Unkarin mallin mukaisesti asettamalla pankeille ja ulkomaisille kauppaketjuille erikoisvero.