Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uuden naisvankilan suunnittelu voi alkaa

Epävarmuuden aika on näiltä osin ohi, ja Hämeenlinnan uuden naisvankilan suunnittelu pääsee vauhtiin lähiaikoina.

Näin tiivistää Hämeenlinnan vankilan johtaja Samuli Laulumaa oikeusministeriön maanantaisen päätöksen merkityksen.

– Erilaisia toimitilavisioita on tehty useita viime vuosien aikana. Päätös vahvistaa sen, että voimme jatkaa toimintojen kehittämistä kohti naisvankilaa. Ministerillä oli kyky ja halu tehdä ratkaisu, ja se oli meille tärkeää, Laulumaa sanoo.

Oikeusministeriö vahvisti Hämeenlinnan uuden naisvankilan rakentamisen maanantaina. Keravalla puolestaan vankilan päärakennus korjataan avovankilaksi ja huonokuntoinen avo-osasto poistetaan käytöstä.

Hämeenlinnan ja Keravan muutostyöt tehdään vuosien 2017–2018 aikana. Hämeenlinnan uudesta vankilasta tulee pelkästään naisvankila.

Miesvankien siirto muihin vankiloihin on jo aloitettu. Laulumaan mukaan vankilasta on jo suljettu kaksi osastoa, ja noin 30 päijäthämäläistä miesvankia on siirretty Itä-Suomen vankiloihin.

Miesvankien siirto toteutetaan portaittain niin, että seuraava osasto suljettaneen vuodenvaihteessa.

Uudisrakennuksen myötä Hämeenlinnan vankila pääsee vihdoin eroon paljon keskustelua herättäneistä paljuselleistään. Tätä on edellyttänyt myös kidutuksen vastainen CPT-komitea toistuvasti.

Tällä hetkellä Hämeenlinnan vankilassa on noin 160 vankia. Vankilan puolella heistä on 135 ja loput ovat vankisairaalan puolella. Miesvankeja kokonaismäärästä on yhteensä 65.

Sitä, mihin naisvangit rakentamisen ajaksi sijoitetaan, ei ole vielä päätetty. Yksi vaihtoehto on, että vanha rakennus palvelee vankilana vielä rakentamisen aikana. Tällöin vanhasta vankilasta luovutaan uuden valmistuttua.

Uudesta naisvankilasta on tulossa tulevaisuuden tekniikkaa hyödyntävä laitos. Hämeenlinnan lisäksi myös Juuka, Sulkava ja Huittinen saivat maanantaina hyviä uutisia. Oikeusministeriö ilmoitti, ettei Suomesta lakkauteta ainuttakaan vankilaa.

Päätöstä perusteltiin sillä, että vankimäärän ei uskota lähivuosina ainakaan laskevan. Ylijohtaja Arto Kujalan mukaan hallitusohjelmassa on useita kirjauksia, jotka viittaavat pikemminkin vankimäärän kasvuun.

– Hallitusohjelmassa mainitaan nimeltä joidenkin rikosten rangaistusasteikkojen tarkistamista. Siellä puhutaan muun muassa ensikertalaisuussäännösten tarkistamisesta. Kukaan ei tiedä, mitä nyt sakkovankien määrässä tulee tapahtumaan, Kujala luettelee.

Vankilaverkoston supistamista säästösyistä ehdotti Rikosseuraamuslaitos. Se esitti lakkautettaviksi Juuan ja Sulkavan avovankiloita ja suljettavaksi Huittisten avo-osastoa. Oikeusministeriön ratkaisu otetaan huomioon valtion talouspäätöksessä vuosille 2017–2020. Rikosseuraamuslaitoksen talousarvioon lisätään noin kahdeksan miljoonaa euroa vuoteen 2019 mennessä. Oikeusministeri Jari Lindström (ps.) sanoo, että kyse on valtion ydintoimintojen turvaamisesta. HÄSA–STT