Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

LM-kysely: Kolmannes kuntapäättäjistä epäilee maahanmuuttajien jäävän työttömiksi

Lännen Median kyselyssä 52 prosenttia vastaajista epäilee, että enemmistö maahanmuuttajista työllistyy vasta vuosikymmenessä tai jää pysyvästi työttömiksi.

Kysymykseen vastasi 1 778 kaupungin- tai kunnanvaltuutettua eri puolilta Suomea. Alle seitsemän prosenttia heistä uskoo, että maahanmuuttajat työllistyvät nopeasti. Vajaa kolmannes ei usko tulijoiden työllistyvän koskaan.

KYSELY VAHVISTAA näkemystä, jonka mukaan puoluekanta sanelee pitkälti suhtautumisen maahanmuuttajien työllistymismahdollisuuksiin.

Peräti 77 prosenttia perussuomalaisten kuntapoliitikoista arvioi, että maahanmuuttajat jämähtävät pysyvästi kortistoon.

– Jos matalasti koulutetut maahanmuuttajat työllistyvät matalapalkka-aloille, siinä on myös iso riski, sillä luomme uuden yhteiskuntaluokan, vaikka luokkien syntymisestä pitäisi päästä eroon, toteaa vantaalainen Johannes Nieminen (ps.).

Vihreistä 71 prosenttia luottaa enemmistön työllistyvän viidessä vuodessa. Optimistisesti tulijoiden työllistymiseen suhtautuu niin ikään enemmistö Rkp:n, vasemmistoliiton ja Sdp:n kuntapoliitikoista.

– Voi olla, että he ovat vähän nöyrempiä työmarkkinoilla kuin meikäläiset, huomauttaa Kai Muukkonen (vas.) Valkeakoskelta.

TYÖ- JA elinkeinoministeriö julkaisi maanantaina ennusteen, jonka mukaan maahanmuutto lisää nuoren ja parhaassa työiässä olevan työvoiman tarjontaa tuhansilla jo ensi vuonna.

– Suomeksi sanottuna kilpailu työpaikoista kiristyy. Jos silti uskomme, että Suomen talous ihan oikeasti vielä kasvaakin, emmekä ole vain pessimistejä, meillä on kysyntää työvoimalle, arvioi neuvotteleva virkamies Johanna Alatalo.

Alatalo toteaa, että nuorten tulijoiden asema saattaa työmarkkinoilla muodostua paremmaksi kuin kantaväestöön kuuluvien ikääntyneiden työttömien.

– Kotoperäisten työttömien jäädessä huonommalle sijalle työllistymisessä nousee uhaksi katkeroituminen, pelkää Seppo Numminen (sd.) Raumalta.

SANALLISESTI kyselyssä otti kantaa 400 kuntapoliitikkoa. Monet pelkäävät suomalaisten asenteiden vaikeuttavan työllistymistä.

– Jos annetaan työllistyä, ihmisillä on taipumus hakeutua töihin. Pitää muuttaa työllisyyspolitiikkaa kannustavaksi ja työhön motivoivaksi sekä tehdä myös kantasuomalaisille työmarkkinatuet vastikkeellisiksi, Antti Nieminen (kok.) Orivedeltä toteaa.

– Työllistymisen nopeus riippuu täysin siitä, kuinka paljon kotouttamiseen panostetaan, miten tehokasta se on ja millaisia ovat kantaväestön asenteet, Saara Ilvessalo (vihr.) Turusta kirjoittaa.

Keskustan valtuutetuista niukka enemmistö, 52 prosenttia, ennustaa vakavia työllistymisvaikeuksia. Pääministeri Juha Sipilältä (kesk.) he odottavat ratkaisuja.

– Laki vaatii päivityksen. Täytyisi olla nopeampi reitti siirtyä työelämään heti maahantulon jälkeen, simolainen Sauli Martimo (kesk.) evästää hallitusta.