Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miten voi saada oman näköisen vanhuuden?

Kun ihminen vanhuuden, onnettomuuden tai sairauden vuoksi menettää kykynsä toimia, jonkun on toimittava hänen puolestaan.

– Tulevaa voi ennakoida kokoamalla toiveet hoiva- ja hoitotahtoon sekä edunvalvontavaltuutukseen, selvittää vanhustyöhön erikoistunut lähihoitaja Tiina Kuopanportti.

Millainen on oman näköinen vanhuuden hoito, Tiina Kuopanportti?

– Se on jokaiselle omanlaisensa. Yksi haluaisi katsoa kaikki jalkapallo-ottelut televisiosta, toinen rakastaa klassista musiikkia. Joku on tottunut ottamaan joka ilta konjakkihömpsyn lääkkeeksi, toinen on ikänsä inhonnut kaurapuuroa.

– Hoitajat eivät voi tarjota yksilöllistä hoitoa ja hoivaa esimerkiksi puhumattomalle vanhukselle, jos eivät tiedä niitä. Siksi ne on hyvä kirjata kansien väliin ajoissa.

Mikä on edunvalvontavaltuutus?

– Edunvalvontavaltuutus ei koske vain vanhuuteen liittyviä aikoja. Sen hyödyntäminen koskee sitä aikaa, jolloin ihminen on esimerkiksi vakavasti sairastunut ja sen vuoksi kykenemätön hoitamaan asioitaan. Tila saattaa kestää vuosia.

– Valtuutuksella jokainen voi etukäteen oikeuttaa itse valitsemansa luotettavan henkilön hoitamaan asioitaan ja vaikka omaisuuttaan. Edunvalvontavaltuutus viedään maistraattiin vahvistettavaksi vasta sitten, kun lääkäri on todennut, että kyky asioiden hoitamiseen on heikentynyt. Valtuutuksen vie maistraattiin valtuutettu, eli tuleva asioiden hoitaja.

Miksi valtuutus pitäisi tehdä?

– Kukaan ei tiedä ennalta milloin menetämme toimintakykymme. Jos valtuutusta ei tehdä ennalta, asioitamme hoitava joutuu hankkimaan viranomaiselta luvan.

Mistä tiedän, että tahtoni varmasti toteutuu?

– Ellet mitenkään ennakoi tulevaa, tahto toteutuu melko huonosti ja päätöksenteko on omaisten varassa.

– Jos asioitasi hoitavalla henkilöllä on toiveesi paperilla, toteuttaminen on helpompaa.