Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ryttylässä taistellaan yhä omasta lääkäristä

Ryttylässä ei niellä ajatusta oman terveysaseman menettämisestä.

– Jos terveysasema suljetaan, meille jää neuvolatoiminta. Kun neuvolalääkäri joka tapauksessa käy kylällä, samalle päivälle pitäisi jakaa vastaanottoaikoja lääkärille kyläläisille, joiden on vaikea matkustaa Riihimäen sairaalaan.

Näin tiivistää kyläläisten vaatimusta Ryttylän kyläyhdistyksen sihteeri Eeva-Liisa Niinioja. Kyläyhdistys on jättänyt Riihimäen seudun terveyskuntayhtymän hallitukselle kannanoton, jossa vaaditaan terveyspalvelujen säilyttämistä kylällä. Neuvolalääkärin vahvistukseksi toivotaan myös terveydenhoitajaa, joka voisi opastaa erityisesti uusien nettipalvelujen kuten eOmahoidon käyttöön.

Lähes 1 300 asukkaan allekirjoittamassa kannanotossa vaaditaan neuvolan, lääkärin ja sairaanhoidon vastaanoton, laboratoriopalvelujen sekä hammashoidon säilyttämistä Ryttylässä.

Kyläyhdistys toivoo myös eOmahoidon nopeaa kehittämistä, jotta kyläläiset voivat hoitaa terveyteen liittyviä asioita mahdollisimman omatoimisesti netin avulla.

– Hämeenlinnassa sähköisiä palveluja on kehittämässä kylämme asukas, joten kehitysideoita on keskustelun pohjaksi saatavissa läheltä. Toivomme, että myös Riihimäen terveyskeskus tuo eOmahoito-palveluaan aktiivisesti esille ja kehittää sitä yhdessä palvelujenkäyttäjien kanssa, Eeva-Liisa Niinioja alleviivaa. Kyläläisten taistelu tuskin tuottaa hedelmää.

Kuntayhtymän yhtymähallitus päätti jo helmikuussa, että Hausjärven, Lopen ja Riihimäen lääkärien vastaanottotoiminta keskitetään Riihimäen sairaalaan osaamiskeskukseen. Keskittämistä perustellaan sekä talouslaskelmin että laadun kehittämisellä.

– Päätös on tehty ja sen mukaan edetään. Ryttylään jää neuvolatoimintaa, mutta nyt selvitellään, voidaanko neuvolalle löytää tilat koulun yhteydestä, kertoo avoterveydenhuollon ylilääkäri Esa Halmesmäki.

Neuvolalääkäri ei tule hoitamaan aikuisväestöä. Lääkäri on erikoistunut neuvolatoimintaan ja päivän vastaanottoajat täyttyvät neuvola-ajoista. Terveysasemien muutos hyvinvointiasemiksi tapahtuu jo vappuna, kun sopimukset Attendon kanssa Lopen ja Oitin terveysasemien lääkärivastaanotosta päättyvät. Sen jälkeen molemmat muuttuvat hyvinvointiasemiksi, joilla pääsee terveydenhoitajan vastaanotolle ja saa muita terveyspalveluja.

Sähköisten terveyspalvelujen kallista kehittämistä ei Riihimäellä pystytä vauhdittamaan Hämeenlinnan palvelujen tasolle.

– eOmahoito on Riihimäellä jo vastikään laajennettu kaikkien käyttöön. Nettisivuja uudistetaan, jolloin se näkyy myös siellä, kertoo johtajaylilääkäri Juha Tiainen. Riihimäen terveyskeskus osallistuu Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kautta valtakunnalliseen kehitystyöhön, sillä terveyskeskuksen resurssit kehittää omia sähköisiä palveluja ovat hyvin rajalliset. HÄSA