Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vain työpaikka voisi pelastaa

Harakkamäessä kerrostaloasunnon jakaa kaksi turvapaikanhakijaperhettä. Toisessa tunnelmat ovat juuri nyt sydäntä riipivät.

Viime viikolla sinetöityi Itä-Ukrainasta Luhanskin alueelta Stakhanovin kaupungista kotoisin olevan Armando Ernais-Eskorsan ja hänen vaimonsa Katherynan ja 3-vuotiaan Leonardo-pojan käännyttäminen takaisin Ukrainaan. Suomen viranomaiset katsovat, että Ukrainassa on niin sanottu sisäisen paon mahdollisuus eli sota-alueilta voi muuttaa maan turvallisempiin osiin.

– Helpommin sanottu kuin tehty. Ei Ukrainassa kukaan sinua auta, se on ihan turhaa kuvitelmaa. Meillä ei ole muuta paikkaa kuin Stakhanov, ja sinne en haluaisi perhettäni viedä, Armando kertoo englannin kielellä.

– On hyvin todennäköistä, että minut viedään samoin tein sotatantereelle, sillä nuoria miehiä siellä on viety väkisin kodeistaan. Armando on syntynyt Ukrainassa, mutta hänen isänsä syntymaa on Angola. Isä on nykyisin Suomen kansalainen ja asuu Espoossa uusissa naimisissa. Ihonvärinsä vuoksi Armando on kohdannut paljon rasismia Itä-Ukrainassa ja pelkää samaa myös oman poikansa puolesta.

Suomeen Ernais-Eskorsan perhe tuli puolitoista vuotta sitten lomalle Armandon isän luokse. Samana iltana, kun he lähtivät Donetskin lentokentältä, levottomuudet voimistuivat alueella ja lentokentälläkin ammuttiin ensimmäiset laukaukset. Nyt kentästä on jäljellä enää rauniot.

Kolmen kuukauden viisumin kuluessa loppuun, perhe päätti hakea turvapaikkaa Suomesta, kun sotatoimet vain kiihtyivät heidän kotinsa ympäristössä.

– Se oli vaikea päätös, mutta piti ajatella pienen Leo-poikamme tulevaisuutta, Armando toteaa. He päätyivät Helsingin ja Oulun kautta lopulta Lammille ja Harakkamäkeen. Molemmat vanhemmat opiskelivat vuoroin suomen kieltä ja hoitivat Leoa. Kaikki näytti jo hyvältä, mutta turvapaikkahakemukselle tuli lopulta kielteinen päätös, johon valitusprosessikaan ei tuonut muutosta.

Armando on hakenut ahkerasti töitä, ja elokuussa hän olikin jo pohjoisessa poimimassa marjoja. Stakhanovissa hän on työskennellyt muun muassa metallialan tehtaassa, joka nyttemmin on tuhoutunut monien muiden tuotantolaitosten kanssa. Hän on opiskellut Ukrainassa myös ala-asteen opettajan pätevyyden.

– Suomesta on vaikea saada työtä, kun ei osaa kieltä tai ole autoa ja ajokorttia. Minä olisin valmis tekemään mitä vain, jotta voisin suojella perhettäni! Se on kaikkien isien tehtävä, olet sitten kotoisin mistä tahansa. Vallitsevan lainsäädännön osalta kuitenkaan mikä tahansa työpaikka ei vielä takaisi perheelle oleskelua Suomessa, koska EU/ETA-alueen ulkopuolilta tulevien kohdalla käytetään tarveharkintaa.

Alueellisesti on kuitenkin määritelty aloja, joissa lupa myönnetään automaattisesti, koska EU-alueelta ei katsota löytyvän alalle työvoimaa. Esimerkiksi Uudellamaalla siivousalan työpaikat perheen molemmille aikuisille todennäköisesti takaisivat mahdollisuuden perheelle jäädä Suomeen.

Nyt perhe odottelee epätoivoisena ihmettä tapahtuvaksi. He eivät tarkalleen tiedä, koska lähtö takaisin Ukrainaan tapahtuu.

– Luulisin, että lentoliput tulevat parin kuukauden aikana. Nyt pitää miettiä, minne voisimme mennä. Kuulemma asuintalomme Stakhanovissa on edelleen pystyssä, mutta mitään tulevaisuutta siellä ei ole, Armando suree. He aikovat silti noudattaa käännytyspäätöstä, koska muuten ei olisi enää koskaan paluuta Suomeen, edes tapaamaan Armandon isää. HäSa Perheen yhteystiedot löytyvät Hämeen Sanomien toimituksesta.