Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Autoilija ajoi ikkunat jäässä ja tähysti avatusta ovesta kurkotellen

Kemiläinen Jari Iisakka todisti tiistaiaamuna kotikulmillaan Syväkankaalla hätkähdyttävää näkyä.

– Nuorehko kaveri ajeli Volkswagen Golfilla, josta oli kaikki ikkunat jäässä. Kuskilla oli ovi raollaan ja hän oli työntänyt päänsä ulos autosta oven ja tuulilasin välistä, Iisakka kertoo.

– En ole eläessäni nähnyt tuollaista. Niitä tapauksia on kyllä näkynyt, missä auton jäiseen tuulilasiin on tehty sormilla kurkistusreiät, hän jatkaa.

Autoilijan ajeli yleistä tietä omakotialueella. Nopeus ei ollut kovin suuri, mutta riskikuski vaaransi muiden turvallisuuden lisäksi omansa. Jos vastaantuleva auto olisi sattunut töytäisemään avattua ovea, kuljettajan kaula olisi jäänyt oven saranapuolen väliin.

– Toivottavasti kukaan ei tullut tätä kuskia vastaan ihan keskiviivan tuntumassa, Iisakka päivittelee Lännen Medialle. Myös Lapin poliisilaitoksen liikennepoliisisektorin johtaja, ylikomisario Rauno Pätsi  sanoo, ettei ole ennen kuullut moisesta.

– Kuulostaa uskomattomalta ja käsittämättömältä tilanteelta. Tuollainen osoittaa todella törkeää välinpitämättömyyttä. Jos ei ole pystynyt putsaamaan ikkunoita, niin sitten olisi pitänyt olla kokonaan lähtemättä.

Pätsin mukaan rangaistus näin vakavasta piittaamattomuudesta liikenneturvallisuutta kohtaan voisi olla ajokieltoa. Tarkkaa ohjeistusta näin erikoisen teon rangaistukseen ei ole, vaan poliisi joutuisi kohdatessaan ratkaisemaan asian tilannekohtaisesti.

– Tässä on kuitenkin tietoinen valinta tehty ajoon lähtemisestä. Ja oven pitää olla tuollaisessa niin paljon auki, että se aiheuttaa vastaantulijoillekin vaaraa. Siinä ei kyllä tahdo tulla ajamisesta mitään. Hyvä, jos kuski pysyy kyydissä, Pätsi pohtii.

Pätsi ihmettelee, miten kuljettaja on nähnyt varsinkin autonsa oikealla puolella olevat jalankulkijat ja miten tämä on selvinnyt risteyksistä. Ikävä tosiasia on,

että osa autoilijoista on syksyisin ja talvisin edelleen liikkeellä huonosti puhdistetuin ikkunoin.

– Kyllähän näitä pienestä reiästä kurkkijoita valitettavasti silloin tällöin näkee. Partioille on painotettu, että siihen kyllä puututaan, jos sellaisia tavataan, Pätsi sanoo.

Kuljettajat selittävät riskeeraustaan kiireellä.

– Lähdetään viime tinkaan, eikä varata riittävästi aikaa. Osa olettaa, että kun tekee pikku reiän tuulilasiin, niin lämmityslaite sulattaa sen isommaksi. Mutta monesti matkat ovat niin lyhyitä, että se ei ehdi sulaa. Ja kyllä kaikki mahdollinen turvallisuuden takaamiseksi pitää olla tehtynä heti, kun autolla lähdetään liikkeelle, Pätsi painottaa.

Pätsi muistuttaa, että sisätilalämmittimet auttavat pitämään ikkunat sulina.

– Yleistenkin parkkipaikkojen sulakkeet riittävät yleensä ainakin pienempiin lämmittimeen. Tuulilasi täytyy tietenkin putsata kesän jäljiltä muutenkin myös sisäpuolelta, se ehkäisee huurtumista. Myös matot kannattaa kuivata, ettei kosteus tiivisty niistä ikkunoihin, hän luettelee.