Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Entistä uljaampana ja avarampana

– Tämä levy on avarakatseisuuden ja ennakkoluulottomuuden tulos.

Teemu Markkula pitää ilmavista sanoista.

– Olemme laajentaneet sointimaailmaa ja vaikutteitakin, jatkaa Death Hawksin laulaja-kitaristi ja pääasiallinen biisintekijä.

Eikä siinä kaikki.

– Olemme lähteneet purkamaan mielenmaisemaa ääniksi ja kappaleiksi. Näen albumin modernin ihmisen sisäisen avaruuden maisemana, hän luonnehtii yhtyeen kolmatta albumia.

Sun Future Moon julkaistaan marraskuun 13. päivänä, joka on perjantai. Kun särkyilevän puhelinyhteyden päässä on psykedeelisen rockbändin keulahahmo, herää väistämättä kysymys, pitäisikö päivämäärälle antaa erityinen merkityksensä.

– Olen itse asiassa syntynyt perjantaina 13. päivä, mutta nämä ovat vain tällaisia hassuja yhteensattumia, nauraa Markkula. Markkula pitää moniselitteisyydestä ja käyttää sujuvasti sellaisia sanoja kuin ikiaikaisuus ja toismaallisuus.

– Haluaisin, että levymme olisi kuulijalle lähin kaukainen paikka levyhyllyssä.

Hän kertoo ammentavansa teksteihin aineksia antiikin mytologiasta, hermetismistä ja folkloristiikasta.

– Ja koko bändin uran ajan mukana on kulkenut kuoleman mytologia. Se on tappavan hyvä ja kuolemattoman kiehtova aihe. Konkreettisesti Death Hawksin uutuuslevyn synnyttäminen kesti yli puoli vuotta. Nykyisin Tampere-Turku -akselilla operoiva yhtye teki levyn kansi- ja promokuvista lähtien lähes kaiken Suomenlinnassa.

– Emme oikeastaan edes poistuneet saarelta. Se oli yllättävän intensiivinen prosessi.

Bändi oli päättänyt jo etukäteen, ettei studioon mennä askartelemaan, vaan kappaleita täytyy olla niin paljon, että niistä on varaa valita. Käytetty aika ja vaiva palkitsivat tekijänsä.

– Levylle valikoitui timanttisin kokoelma biisejä. Mielestäni tämä on uljaampi ja avarampi, ja sitä kautta isompi ja kauniimpi kuin aikaisemmat albumit, niitä yhtään väheksymättä, sanoo Markkula. Lisää konkretiaa . Sitten viime kuuleman on Death Hawks vaihtanut tallia. Ero tamperelaisesta Gaea Recordsista oli niin sopuisa, että orkesteri sai sieltä mukaansa managerinsa Esa Tontin. Turkulaisessa Svart Recordsissa houkutti levy-yhtiön julkaisujen monipuolisuus ja kansainvälisyys.

– Näkisin, että Svart Records toimittaa nykyajassa vaikkapa entisen Love Recordsin virkaa. Siellä ymmärretään hyvän päälle eikä laskelmoida, että kaikkien julkaisujen on pakko tuottaa voittoa. Tätä arvostan eniten.

Markkula pitää myös levy-yhtiön formaattipolitiikasta. Sun Future Moon -levystä julkaistaan vinyyli-, cd- ja digiversiot. Death Hawksin uutuusvinyyli kiedotaan kultafolioon, ja osa painoksesta prässätään kullanväriselle vinyylille.

– Vinyyli on rakkain formaatti. Se on mustaa kultaa.

Death Hawks käynnistää viikonloppuna Hämeenlinnasta kiitettävän kiihkeän kiertueen, joka käsittää parisenkymmentä keikkaa ennen joulurauhaa. Tie vie kotimaisten kaupunkikohteiden lisäksi Norjaan ja Ruotsiin.

– Keikoille vaan! Sieltä se juttu löydetään. Matkaseuransa bändi on valinnut hyvin. Yhteiskiertueen toinen yhtye on porilainen Circle, jonka kanssa Death Hawks jakaa innostuksen sekä krautrockiin että hypnoottisiin keikkoihin.

– Circlessä on kokeneita konkareita, mutta se on aina yhtä kiehtova bändi. Se ei ole missään vaiheessa pysähtynyt kehityksessä. Siihen mekin pyritään, sanoo Markkula.

KEIKALLA Death Hawks ja Circle Suistoklubilla lauantaina 31.10. kello 23.