Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiukka ja tylsä ei salli käyttömenojen kasvua

Kestävä elämäntapa olisi ensi vuoden budjetin otsikko, jos kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) päättäisi asiasta yksin.

Valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) moitti otsikkoa laimeaksi ja tylsäksi, mutta myönsi sen kuvaavan ensi vuotta kohtalaisen hyvin. Esitys on saatu kokoon suhteellisen yksimielisesti. Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Lulu Ranne (ps.) luonnehti tulevaa vuotta välivuodeksi. Talousarvioesitys on puristettu kaupunginhallituksen asettamaan raamiin, vaikka vielä syyskuussa paineet olivat miljoonaluokkaa. Käytännössä se tarkoittaa, etteivät käyttömenot voi kasvaa juuri lainkaan.

Niiden osuus saadaan kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan mukaan tasapainoon tuottavuus- ja tuloksellisuushankkeilla sekä säästötoimenpiteillä.

Talousarvioesitys on rakennettu nykyiselle kunnallisveronprosentille ja kiinteistöveroprosenteille. Se sisältää kuitenkin 27,6 miljoonan investoinnit, joista reippaat 10 miljoonaa joudutaan kattamaan lisälainalla. Kun valtuusto käsittelee sitä marraskuun alkupuolella, on odotettavissa äänestyksiä ainakin lasten ja nuorten lautakunnan investoinneista eli käytännössä kouluverkosta ja lukioiden keskittämisestä.

Perussuomalaisilta tulee ehkä myös omia esityksiä siitä, miten korjaus- ja peruskorjausvelkaa tulisi ryhtyä lyhentämään. Demareilta lienee odotettavissa parannusesityksiä ainakin varhaiskasvatuksen ryhmäkokoihin.

Valtionosuuksien määrä ei ole pudonnut niin alas kuin vielä viime vuonna ennakoitiin. Tästä syntyy budjettiin pieni joustonvara, jonka kuitenkin sairaanhoitopiirin alijäämien kattaminen syö kokonaisuudessaan. Lastensuojelun kustannuspaine ja työttömyystilanne tuovat edelleen epävarmuutta budjettiin.

– Niihin on kuitenkin onnistuttu omin toimin, sanon niitä investoinneiksi, vaikuttamaan, mikä on positiivista, Kiemunki pohti.

Rautio perusteli budjettiesitykselle antamaansa otsikkoa muun muassa sillä, että kestävä elämäntapaan sisältyy myös sosiaalinen ulottuvuus sekä hyvä suhde luontoon ja ympäristöön.

Muutaman vuoden takainen slogan hyvästä asumiskaupungista on taas kaivettu esiin.

– Sijainti ihan lähellä pitäisi vihdoin pystyä muuttamaan konkretiaksi. Ilman kasvua yksikään kaupunki ei pärjää. Viimeisimmät tilastot osoittavat huolestuttavasti, että Helsingin ja Tampereen välinen kasvukäytävä kasvaa vain molemmista päistään. Hämeenlinnan seutu on lievästi plussalla, mutta Riihimäen seutu on joutunut Forssan kaltaiseen syöksykierteeseen.

Rautio etsisi kasvua uudenlaisista palvelevista asuinkortteleista, mutta myös esimerkiksi hyvästä maahanmuuttajien kotouttamisesta.

– Meidän pitäisi pyrkiä Suomen parhaaksi kotouttajaksi. Myös esikotouttamiseen pitää kiinnittää huomiota. Ensi vuoden investoinneista monet liittyvät kouluverkon uudistamiseen. Tuomelan peruskorjaus jatkuu, Hamkin kanssa tehtäviin tilajärjestelyihin on varattu viitisen miljoonaa ja Miemalan kouluun miljoona. Nummen palvelukeskuksen 26 miljoonan investointi käynnistyy. HÄSA