Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeudenkäynti ympäristörikoksista käynnistyi

Oikeudenkäynti janakkalalaista Maarakennus M.Laivola Oy:tä vastaan käynnistyi tiistaina Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa Hämeenlinnassa.

Yritystä, sen toimitusjohtajaa sekä kolmea työnjohdossa työskennellyttä henkilöä epäillään muun muassa ympäristön turmelemisesta tai avunannosta siihen vuosina 1999-2011.

Laaja poliisitutkinta sai alkunsa vuoden 2010 lopulla, kun Hämeen ely-keskus teki poliisille tutkintapyynnön mahdollisesta ongelmajätteiden hautaamisesta käsittelymaksujen välttämiseksi.

Kovimmat syytteet sai toimitusjohtaja Ari Laivola, jolle syyttäjä vaatii törkeästä ympäristön turmelemisesta sekä kahdesta ympäristön turmelemisesta puolentoista vuoden ehdollista vankeustuomiota ja kolmen vuoden liiketoimintakieltoa.

Lisäksi syyttäjä vaatii Laivolaa ja tämän yritystä korvaamaan saatuna rikoshyötynä lähes 3,9 miljoonaa euroa. Yritykselle syyttäjä vaatii 100 000 euron yhteisösakkoa. Yritys on syyttäjän mukaan saanut lainvastaisella toiminnalla huomattavaa kilpailuetua lainmukaisesti toimiviin yrityksiin nähden. Tiistaina julkiseksi tulleen syyttäjän haastehakemuksen mukaan yrityksen epäillään sijoittaneen Turengissa sijaitsevalle kierrätysalueelleen lupaehtojen vastaisesti muun muassa rakennuspurkujätettä, asfalttijätettä, raudoitettua betonijätettä sekä valimohiekkajätettä. Syytteen mukaan pääosa alueella säilytetystä massasta on ollut lupaehtojen vastaista, mikä on aiheuttanut maaperän sekä pohja- ja pintavesien pilaantumisvaaran.

Yritystä epäillään myös sallittujen soranottomäärien ylittämisestä Janakkalan Rastilan soranottoalueella. Syytteen mukaan soraa on kaivettu lähes kaksi metriä sallitun pohjatason alapuolelta sekä myös lupa-alueen ulkopuolelta.

Pohjavesialueella on syytteen mukaan myös varastoitu luvatta erilaisia öljyjä ilman tarvittavia suoja-altaita. Alueella oli myös varastoitu romua, jätettä ja pilaantunutta maa-ainesta tavalla, jota syyttäjä kuvailee suunnitelmalliseksi ja laajaksi.

Yrityksen epäillään myös polttaneen luvatta jäteöljyä siihen soveltumattomissa lämmityskattiloissa. Janakkalalaisen Maarakennus M.Laivola Oy:n palveluksessa oli poliisitutkimuksen käynnistyessä noin 70 henkilöä. Yritys on perustettu vuonna 1964.

Toukokuussa 2011 keskusrikospoliisi teki laajan ratsian yrityksen tiloihin ja otti kiinni useita työntekijöitä kuulusteluja varten. Samalla poliisi ja ympäristöviranomaiset aloittivat tutkimukset yrityksen soranotto- ja käsittelyalueilla.

Yrityksen toimitusjohtaja Ari Laivola on mukana Janakkalan kunnallispolitiikassa kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajana. Toukokuussa 2011 tehdyn ratsian ja kolme päivää kestäneen kiinnioton jälkeen hän jääväsi itsensä luottamustoimistaan, mutta palasi takaisin kunnallispolitiikkaan saman vuoden lopulla. Eilen alkaneen laajan oikeusjutun käsittelylle on varattu Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa 14 istuntopäivää, joista viimeinen on joulukuussa. HäSa