Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkakilometrit karttuvat lentopallon takia

HPK:n naisten lentopallojoukkueella on keskiviikkoiltana tiukka paikka. Kerho matkusti tiistaina Sveitsiin – edessä CEV cupin ottelu berniläistä Volley Köniziä vastaan.

Omien maidensa pääsarjassa kummatkin ovat aloittaneet samankaltaisesti: HPK on toisena Mestaruusliigassa Salon LP Viestin jälkeen ja myös Köniz on Sveitsin pääsarjassa toisena kovan Zürich Voleron takana.

HPK:n päävalmentajalle Luca Chiappinille sveitsiläiset joukkueet ovat tuttuja. Italialainen nimittäin valmensi sveitsiläistä Bellinzonan joukkuetta kahden kauden ajan.

– Bellinzona on Luganon lähellä. Menestyimme hienosti ensimmäisellä kaudellani. Toisella seuralle tuli taloudellisia vaikeuksia. Nautin joka tapauksessa kahdesta vuodestani Bellinzonassa, Chiappini kertoo. Chiappinin mukaan Sveitsin naisten lentopallon taso on noussut. Zürichin joukkue on kuitenkin omassa kastissaan.

– Tietysti Köniz on hyvä joukkue. Olen nähnyt sen tämän kauden otteluista kolme. Joukkueella on kuusi ulkomaalaista pelaajaa. Mahdollisuuksiamme en oikein tiedä näin etukäteen. Uskon kuitenkin, että edessä on avoin ottelupari, jossa kaikki on mahdollista, hän ennakoi.

Chiappini on siitä ainakin varma, että euro-otteluista on kovasti hyötyä HPK:n nuorille pelaajille.

– Nämä ottelut motivoivat nuoria pelaajia, mutta niin ne motivoivat kokeneempiakin. Europeleissä on painetta, jollaista ei välttämättä ole oman maan sarjapeleissä. Joukkue kasvaa, kun vastassa on kovia pelaajia.

Chiappini on vasta 41-vuotias, mutta lentopallo on vienyt häntä moneen maahan ja työhön. Seuroja on ollut ja matka sen kuin jatkuu.

– Aloitin itse pelaamaan lentopalloa 17-vuotiaana kotikylässäni Fabro Scalossa. Pienessä kylässä ei ollut omaa joukkuetta, joten perustin sellaisen kaverini kanssa. Äitini pyysin seuran presidentiksi. Sitä ennen pelasin jalkapalloa, Chiappini muistelee hymyssä suin. Valmentamisen hän aloitti vuonna 1999. Sitä ennen oli kuitenkin tapahtunut aika paljon.

– Vuonna 1994 menin armeijaan ja sen jälkeen seuraavana vuonna lähdin sotilashommiin Länsi-Afrikkaan, muun muassa Ghanaan ja Togoon. Vaimoni Francescan tapasin Ghanassa. Hän oli töissä Italian lähetystössä.

Chiappinin Länsi-Afrikan reissu kesti lähes viisi vuotta ja sen jälkeen jatkui lentopallo valmentajana.

Hän on ollut useassa italialaisseurassa, tehnyt yhteistyötä muun muassa setänsä Alessandro Chiappinin kanssa. Hän taas on yksi ansioituneimmista naisten joukkueiden lentopallovalmentajista ja veljenpojalleen loistava esimerkki.

Hämeenlinnassa Chiappini on toista kauttaan. Hän tuli Kerhoon Bruno Napolitanon kakkosmieheksi, mutta otti vetovastuun viime kauden pudotuspeleissä. Napolitanon kanssa Chiappini teki yhteistyötä aikaisemmin Parman joukkueessa Italia A2-liigassa. Chiappini vakuuttaa rakastavansa Suomea ainakin melkein siinä missä Italiaa. Suomalaisesta naisten lentopallosta hänellä on enimmäkseen hyvää sanottavaa, mutta kritiikkiinkin on aihetta.

– Taso on kehittynyt Mestaruusliigassa. Ei ole yhtään helppoa ottelua. Ulkomaalaispelaajia tämän kauden sarjassa on todella paljon.

– Suomessa pelataan kuitenkin otteluita lyhyessä ajassa. Mahdollisuus hyvään harjoitteluun kapenee tiiviissä pelitahdissa. Jos haluamme kehittää suomalaisten pelaajien tasoa, meidän olisi muutettava aikatauluja, Chiappini pohtii. Perhe on Chiappinilla numero uno.

– Perhettä on ikävä, sen kyllä myönnän. Lapseni ovat vielä pieniä. Onneksi vaimoni on vahva nainen. Seuraavan kerran perheeni tulee Hämeenlinnaan marraskuussa, hän sanoo.

Ja kun kyse on italialaisesta, viini ja hyvä ruoka ovat lähellä sydäntä. Chiappinin vaimon siskon mies on viinitilallinen, joten maistuvaa löytyy ihan lähdeltä. – Vaimon siskon mies on hyvä kaverini. Hän tekee Bisol-merkkistä kuohuviiniä ja sitä löytyy Suomenkin Alkosta. Hänellä on myös mainio ravintola Mazzorbo Venetsiassa. Sillä on yksi Michelin tähtikin, Chiappini mainostaa. HäSa