Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeenlinnan tyytyväinen pankinjohtaja

Hämeenlinna

Pankinjohtaja ja urheilumies Risto Salminen on erittäin tyytyväinen työhönsä, harrastuksiinsa, perheeseensä ja kaikkeen siihen, mitä on saanut tehdä.

– Olen saanut toimia monissa hyvissä asioissa, hän sanoo.

Salmisen mielestä Suomessa nostetaan esiin liikaa kielteistä ja valitetaan erilaisista asioista.

– Pitäisi aina välillä kertoa myönteinen tarina. Minä uskon, että suomalaiset yleensä ovat tyytyväisiä.

– Ihmiset kuitenkin ”ottavat pulttia” liian helposti. Heidän pitäisi uskoa, että he pärjäävät ja asiat hoituvat. Ihmisten tulisi päättää, että he selviävät.

Paljasjalkainen hämeenlinnalainen Risto Salminen on toiminut pitkään yritysten kanssa. 1990-luvun lopulta hän on johtanut Hämeenlinnan Seudun Osuuspankin ja nyt Etelä-Hämeen Osuuspankin tätä yritysasiakasliiketoimintaa. Osa hänen tyytyväisyydestään lähtee työstä.

– Olen saanut rakentaa itseäni. Sille ei ole laitettu esteitä, sanoo Salminen.

Hän kiittää varsinkin pankin entisiä toimitusjohtajia Ossi Halosta ja Olli Liusjärveä hyvästä johtamisesta.

Salminen pitää ainutlaatuisena, että on voinut toimia pankinjohtajana omalla kotipaikkakunnallaan Hämeenlinnassa, jota hän arvostaa.

– Samalla tavalla kuin työtäni, olen saanut rakentaa itseäni urheilussa. Olen voinut vahvistaa omia ominaisuuksiani.

YRITYSASIAKKAAT ovat pankin vaativimpia asiakkaita. Salminen korostaa luottamusta, johon kaiken toiminnan on perustuttava. Hänestä on hienoa, kun on saanut syntymään luottamusta ja on voinut auttaa ihmisiä.

– Luottamus koostuu pienistä asioista. Pieni tekeminen on se iso juttu.

Salminen tuli pankinjohtajaksi säännösteltyjen rahamarkkinoiden aikaan. Hän on kokenut myös ajat, jolloin ”rahaa jaettiin kottikärryillä”, ja 1990-luvun laman. Hänelle sopii hyvin pankkitoiminnan nykyinen malli.

– Nyt pankin tehtävä on auttaa yritysten liiketoimintaa eikä niinkään vaatia.

Yrittäjät ovat sopineet hyvin asiakkaiksi Salmiselle, joka kokee itsekin tekevänsä töitä yrittäjien kaltaisesti.

– Yrittäjät ovat keskimääräistä määrätietoisempia ja rohkeampia. Heidän on oltava myös hyvin optimistisia. Yrittäjät valittavat vain älyttömästä sääntelystä.

Yrittäjät tekevät usein töitä sitkeästi ilman aikarajoitteita. Risto Salminen ei pidä ongelmana, että työpäivät ovat pitkiä ja vapaapäivinä häneen otetaan yhteyttä.

– Minulla on edelleen energiaa, vaikka täytän 60 vuotta.

Salminen kuvaa suhdettaan työhönsä intohimoiseksi. Työ ei silloin väsytä samalla tavalla.

– Koko Suomessa työnteon pitäisi muuttua lähemmäksi yrittäjämäistä työntekoa. Siihen tarvitaan hyviä normeja ja hyviä pelisääntöjä.

– Akkujakin täytyy ladata. Kukin tekee sen omalla tavallaan. Minulle sopii akkujen lataamisen se, että lihakset tekevät töitä.

Risto Salmisen kilpailuhenkisyys näkyy urheilussa. Hän haluaa yhä voittaa pelit ja näyttää itselleen. Sählypelin hän ottaa tosissaan. Rullahiihtonsa kymmenen vuoden taivalta hän juhlisti tänä vuonna hiihtämällä 138 kilometriä poikansa luokse.

MAAKUNNALLISEN osuuspankin perustaminen sopi hyvin pankin yritysliiketoimintaan. Risto Salminen sai alueekseen myös Riihimäen seudun, jolla toimii paljon pieniä ja keskisuuria yrityksiä.

– Osuuspankkien sulautuminen toi lisää vakavaraisuutta, mitä tarvitaan nimenomaan yritysrahoituksessa. Saimme lisää työkaluja.

Risto Salminen ei järjestä 60-vuotisjuhlia vaan on matkoilla.