Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koska Hätilän kirkko avaa taas ovensa?

Hämeenlinna

Seurakuntalainen Sairiosta kaipaa (HäSa 26.10.) Hätilän kirkon kellojen kutsua ja jumalanpalveluksia lähikirkossa.

Viimeisestä messusta on kulunut nyt jo yli puolitoista vuotta, kun kirkko suljettiin alapohjan rakenteista johtuneiden kosteusvaurioiden vuoksi.

Joko peruskorjauksen tarpeet, aikataulu ja budjetti alkavat olla selvillä, Hämeenlinnan seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Eija Rantala?

– Nyt ei olla tekemässä vielä yhtään mitään. Ensiksi meidän pitää laatia laajempi kiinteistöstrategia, sillä yhtymällä on peruskorjauksen tarpeessa olevia kiinteistöjä niin kauhea määrä, että rahat eivät vain yksinkertaisesti riitä kaikkiin.

Millä aikataululla strategia valmistuu?

– Työryhmä on pitänyt vasta yhden kokouksen, mutta keväällä tai kesällä olemme varmasti viisaampia. Sillä silmällä asiaa valmistellaan, että ensi vuoden talousarviossa olisi valmiuksia edetä korjauksissa.

Minkä hintaiseksi Hätilän kirkon remontti on arvioitu?

– Arviota ei ole olemassa. Suunnittelua on ihan tarkoituksella oltu viemättä eteenpäin, ennen kuin strategia on valmis. Kirkko on alkuperäisessä kunnossaan, ja radikaalein vaihtoehto putkiremontteineen on tietysti huomattavasti kalliimpi kuin pelkkä kosteusvaurioiden korjaus.

Hätilän kirkko on valmistunut vuonna 1956 ja arkkitehti Mika Ernon luomusta pidetään rakennushistoriallisesti arvokkaana. Museovirasto ja ely-keskus eivät antaneet purkaa viereistä Tuomelan kouluakaan. Onko seurakunnalla oikeasti mahdollisuutta olla korjaamatta kirkkoa?

– Emme ole vielä keskustelleet asiasta elyn tai Museoviraston kanssa.

Minkä muiden kohteiden kanssa Hätilän kirkko kilpailee korjausrahoista?

– Meillä on esimerkiksi suuri määrä 1970-luvulla valmistuneita seurakuntataloja. Poltinahon seurakuntatalo voisi toimia vertailukohtana Hätilän kirkolle.