Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liika kuumuus ottaa pannuun

Paistinpannun valinta on kuin arpomista. Marketin monikymmenmetrisen valikoiman edessä harva osaa päätellä, mistä tunnistaa laadukkaan pannun. Hinta on usein ainut ohjenuora.

– Käyttötarkoitus sanelee valintaa hyvin paljon, mutta hintakin kertoo jotakin, sanoo keittiötarvikkeita maahantuovan Heirol Oy:n toimitusjohtaja Rolf Moborg.

– Jos vertaillaan pinnoitettuja pannuja, niihin käytetyn alumiinin määrä näkyy pannun hinnassa. Pannussa voi olla yhdestä viiteen kerrosta pinnoitetta. Hinta nousee kerros kerrokselta.

Pinnoitetuissa alumiinipannuissa myös paino kertoo laadusta. Kehityspäällikkö Juha Pimiä Fiskars Home Oy:stä sanoo, että edullisimmissa pannuissa alumiinikerros on alle 2,5 millimetriä.

– Silloin pannun lämpöominaisuudet eivät enää ole kummoiset. Alumiinin paksuus vaikuttaa nimittäin paistolämpötilan tasaisuuteen.

Halpa hinta syö myös paistopinnan laatua.

– Halpispannujen pinnoite ei välttämättä ole PTFE:tä, josta hinnakkaampien pannujen pinnoitteet aina tehdään. Huonommassa pinnoitteessa ei siis aina ole tarttumatonta pintaa, ja pinnoite saattaa kuoriutua nopeastikin pois, Pimiä sanoo.

PANNUKAUPPIAIDEN ja -valmistajien mukaan väärät käyttötavat tekevät monesta pannusta selvää. Ykkösvihollinen on liian kuuma liesi.

– Induktio tuhoaa varmasti eniten paistinpannuja tässä maassa. Induktion kuumimmat säädöt pitäisi säästää vain ja ainoastaan veden keittämiseen, sillä ne ovat liian hurjia paistamiseen tai kypsentämiseen. Jos pannun lämpötila kohoaa 400 asteeseen, on se pannun kuin pannun menoa, Rolf Moborg sanoo.

Samaa sanovat Le Creuset’n markkinointivastaava Essi Mäntylahti ja keittiötarvikeliike Idellin myyntipäällikkö Timo Tasto.

– Yhtäkään paistinpannua ei saisi laittaa tyhjänä kuumenemaan levylle, Tasto sanoo.

MYÖS LIKA pilaa pannun. Huonosti pestyn pannun pinnassa olevat ruokajäämät palavat lopullisesti kiinni pannuun, kun se kuumennetaan uudestaan.

– Kaikki pannut kannattaisi pestä aina käsin. Tiskikoneaineet ovat niin voimakkaita, etteivät ne tee hyvää yhdellekään pannulle, Timo Tasto sanoo.

Myös paistorasvalla on merkitystä.

– Monien juoksevien paistorasvojen koostumuksessa on tärkkelystä. Jos pannua ei pestä käytön jälkeen kunnolla, tärkkelys palaa kiinni pannun pintaan ja pilaa pannun. Parhaat paistorasvat ovat öljy ja voi, Rolf Moborg sanoo.

PANNUKAUPOILLA kannattaa pohtia, millaista ruokaa pannulla tehdään, Essi Mäntylahti korostaa.

– Kananmunat paistuvat helpoiten pinnoitetulla pannulla. Lihaa ja rasvaista kalaa varten kannattaa varata valurauta- tai teräspannu. Ne kestävät paremmin korkeita lämpötiloja.

Montako pannua kotikokki sitten tarvitsee?

– Parasta olisi, jos taloudessa olisi yksi hyvä valurautapannu, yksi pinnoitettu pannu ja vielä kolmas korkealaitainen pannu haudutusta varten, Mäntylahti sanoo.

Idellin Timo Tasto vannoo hiiliteräksen nimeen.

– Suomessa on perinteisesti ostettu paljon pinnoitettuja paistinpannuja, mutta hiiliteräspannuista on tullut ruokaharrastajien uusin hitti.